Asana

Asana

Senast uppdaterad:

Asana – en möjlighet till självdiagnostik

Kroppsposition eller Asana som det kallas inom yogan ingår i ett yogapass (kriya). Varje asana som finns i en kriya är som övningar, en meditation, en länk till det energiflöde vi har inom oss, och ger oss en möjlighet till självdiagnostik. Positionerna är familjära, även för de som utövar tex. Hata Yoga. Namn som nedgående hunden, framåtböjningar och sittande positioner finns inom de flesta yogatraditioner, men inom kundaliniyogan inkluderar vi asanas som är mindre vanliga som tex. ryggflex och ryggradsvridningar (låter läskigare än vad det är). En specifik sekvens av asanas bygger upp grunden för en kriya inom kundaliniyoga, och varje kriya har ett specifikt syfte. Dessutom så benämner vi inte positionerna på Sanskrit. Istället beskriver vi dem i ord och oftast (om inte alltid) så visar vi hur man utför dem.

Stegvis kroppskännedom

Inom kundaliniyogan så justerar vi inte positionerna. Det skulle störa den inre balanseringen av energiflödena. Som utövare går du genom olika steg, du låter kroppen justera sig självt. Till en början i en asana så kan du känna dig obekväm. Men om du håller positionen den tid som är avsatt så kommer du märka att det blir lättare. Du kommer att känna dig bättre. Positionen börjar landa i dig och du finner en harmoni. Kroppen strävar efter balans.

Asanas
Asana, kroppsövning; är att bli kroppsmedveten inom yoga. | bildkälla: Pixabay.com

I kundaliniyogan är heller inte den perfekta positionen något att sträva efter (även om jag trodde det som nittonåring då jag startade med yoga). Det som är i fokus är att uppleva positionen och dess effekt på kroppen. Därför passar också kundaliniyoga alla. Du gör den där du är.

  • Asana som en övning: isolerar vissa muskler, trycker på vissa punkter eller områden som förhöjer/förbättrar körtlar och inre organs funktioner. Ändrar, rensar eller ökar cirkulationen i kroppen.
  • Asana som en meditation: Skapar en länk och en grund mellan kropp och sinne, förlöser emotionella blockeringar genom stimulans av positionen.
  • Asana som länk till energiflödet: Öppnar upp energiflödet mellan meridianerna.kropp
  • Asana som självdiagnostik: Ger självmedvetenhet genom att signalera behag eller obehag, smärta ger signal på musklers, körtlars och/eller emotioners kondition.

Varje asana är som en egen mikro-kriya, väl sammansatta via en serie ger de en kriya med ett specifikt syfte.

Sat Nam,