Tidshjul – synliggöra förändringsområden

Det där med tid – vad är det egentligen? Enligt Wikipedia är tid en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i vad som skett, vad som sker nu och vad som kommer att hända senare. Det finns en skillnad mellan faktisk och upplevd tid....

Personligt växande med coaching

Vill du skapa livsharmoni, leva i din fulla kraft eller väcka din passion? Vill du skapa(mer) plats för dig i ditt liv? Personligt växande med coaching som samtalsmetodik utgår vi ifrån nuet och fortsätter till ditt mål. Det ger dig tillfälle att reflektera, finna...

Coaching som stresshantering

Jag tog hjälp av en coach för att lära mig stresshantering Min utbildning till samtalscoach använde jag dels för att lära mig professionen men också för att lära mig hantera livet (stresshantering kort och gott). Mitt skifteår (2012) var stökigt med många orosmoment i...

Vad är Reikimassage?

Återhämtande och välgörande massage Jag brukar säga att det finns olika sorters massageformer. Det finns knådande och muskelarbetande som t.ex idrotts- eller bindevävsmassage. Där går man på djupet och behandlar den fysiska kroppen för att mjuka upp muskler och...

Vad är yoga?

En förening mellan kropp och själ Yoga betyder förening (union) - en teknik i att medvetandegöra sammansmältning av självet och det universella självet för att bli en enhet. Yoga är också en disciplin för att skapa balans mellan kropp, själ och sinne. Det görs genom...

Både ock och lite till

jan 22, 2019 | Psykosyntes

Walk the talk och vara sann i dig själv

Det är med självacceptans och självmedkänsla som gör att jag både kan känna mig ledsen och ha en bra dag. Det ena behöver inte utesluta det andra – men jag behöver känna och tillåta mig att känna, utan dömande. Jag är, jag står sann i mig själv, I’ll walk the talk!

Hur gick det med förra veckans uppgift? Att utforska dina inre blockeringar och hinder i någon situation du fann svår? Jag är övertygad om att vågar jag bara se mig själv och mina inre självsabotörer så löser sig det mesta. För hur jag än vänder och vrider på det så är det jag som saboterar för mig själv… oftast!

Ibland så slår min inre tvivlare sina klor om min självkänsla. Den delen av mig får mig att tvivla på mig själv och min förmåga. Den får mig att undra ”vad är det jag håller på med”? Speciellt när jag har dagar som är fyllda med låg energi. Tvivlaren inom mig samverkar bland annat med min självömkande och jämförande del och kan skapa ångest. När dessa delar är igång är det (nästan) lika bra att dra täcket över huvudet och inte ens kliva upp ur sängen; men bättre är det, att andas djupt och acceptera att ”idag har jag en dålig dag”.

Vad är det jag vill säga med detta? Ja, dels att jag inte är mer än människa. Jag har en bakgrund, ett förflutet som fyllt en ryggsäck med allahanda tankemönster, känsloaspekter och egenskaper. Det är en blandad kompott av komplex natur som ibland gör mig energifylld och glad men också nedslående och ledsen. Hela känslospektrumet finns där. Och dels så gör det mig också sann i mig själv. För varje steg jag tar i att känna och bli medveten om mina känslor så går jag mot självacceptans och självmedkänsla.

Känslor, samverkan

Känslor samverkar med varandra; när jag bedövar sorg så bedövar jag också glädje och när jag slåss mot mina känslor så orsakar jag bara mer lidande inom mig själv. | bildkälla: Pixabay.com

Walk the talk

Varför är det så viktigt att känna sig själv och sina känslor? Enligt mitt sätt att se på livet så samverkar känslor med varandra – när jag bedövar sorg så bedövar jag också glädje och när jag slåss mot mina känslor så orsakar jag bara mer lidande inom mig själv. Det blir ohållbart i längden, och eftersom jag vill leva fullt ut och känna mening i livet behöver jag också lära känna mig själv – both the good and the bad.

Så, vad handlar det här om? Inget mer än att jag övar, varje dag, i att svara på mina egna känslor på samma sätt som jag skulle svara på en god väns känslor. Jag vare sig dömer eller klandrar andra när de känner sig ledsna, ångestfyllda eller rädda. Varför skulle jag? Alltså, ska jag inte göra det när jag själv har dessa känslor inom mig. Jag observerar mig själv och lyssnar till vad min inre tvivlare säger – och så funderar jag på vad som är sant, och vad jag skulle ha sagt till en nära vän som mår dåligt. Och samma sak säger jag till mig själv – det är ok att känna tvivel – och att ha en bra dag.

Jag är samtalscoach inom psykosyntes och till hösten kommer jag komplettera min utbildning till ACT-terapeut. För mig är det en självklarhet i att också anamma det jag läser och lär till min egen verklighet. Det jag samtalar om med mina klienter behöver jag också förverkliga och leva efter i mitt eget liv.

Hur tar du hand om dina känslor inom dig? Vad gör du för att bli medveten och vad gör du när du blir det? Dela gärna med dig.

Sat Nam,

Du kanske också gillar

Den inre Kontrollanten

Den inre Kontrollanten

Är inre kontroll samma som trygghet? Inom psykosyntesen talar vi om delpersonligheter, olika aspekter av vår personlighet. En inre kontrollant kan vara en av dem som kontrollerar sin omvärld för att skapa trygghet. Balansen ligger i att harmonisera kontrollanten med...

Kognitiv psykosyntes

Kognitiv psykosyntes

Tankarnas kraft i att påverka vårt handlande Inom KBT (kognitiv beteende terapi) så arbetar man oftast efter hur vi uppfattar världen efter våra tankemönster. Man talar om scheman och grundantaganden. Sådant som är inlärt sedan barnsben, vår uppväxtmiljö. I samtalet...

Delpersonligheters behov

Delpersonligheters behov

Mina "inre" vänner Jag tjatar vidare om delpersonligheter som om de vore kompisar, och det är de ju på sätt och vis. En delpersonlighet, eller egenskap hos min person, är en del av mig och kan inte förnekas genom att jag undantrycker behov som den delen av mig ger...

0 kommentarer

Om Carola och bloggen

Hej! Jag hjälper dig som söker göra skillnad i ditt liv med utvecklande samtal inom psykosyntes och ACT.

I bloggen kan du läsa om personlig utveckling med psykosyntes och ACT som grund, men även om mina intressen inom kundaliniyoga, reiki och om livet generellt.

Sat Nam

 

 

Läs mer om mig
Kontakta mig gärna

Inlägg efter datum

januari 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Månadsarkivet

Follow

Fler blogginlägg att läsa 

Artiklar

Bli din egen coach – bloggserie

  • Del 1 – Finn dina värderingar och skapa din väg mot målet.
  • Del 2 – Vad är motsatsen till det värsta du vet?
  • Del 3 – Handlingsplan, aktiviteter, prioritering.