Bandhas – kroppslås

Bandhas – kroppslås

Senast uppdaterad:

foto: www.3ho.org

Ett sätt för att öppna upp för din inre energi – bandhas

Ett av yogans största mål är att skapa ett energiflöde (livsenergi) i både kropp och själ (eller auran om man så vill) och använda denna energi på ett medvetet sätt i livet. Som människa så har både du och jag förmågan att expandera vår livsenergi både i stort och i smått, i kvalitet och i kvantitet. Inom kundaliniyogan så tänker man sig att kroppslås hjälper oss att dirigera denna livsenergi (prana, apana) i kroppen och på så sätt öppna upp vår centrala energikanal (sushmuna; vår spirituella energikanal) som går längs med ryggraden (ryggmärgen). Att utföra kroppslås ger ett lätt tryck som uppmuntrar energin att fritt flöda i sushmuna och på så sätt hjälper vi oss själva att leva medvetet och hälsosamt.

Några exempel på kroppslås:

  • Jalandhar/nacklås: Lyft övre bröstkorg, ha ryggen rak. Dra hakan lätt mot halsen. Används vid all mantrasång och andningsövningar.
  • Uddiyana/diafragmalåset: Dra in hela bålen upp mot ryggraden. Lyft bröstet och pressa ländryggen mjukt fram. Utförs på tom mage och efter komplett utandning.
  • Mulbandh/rotslås: Tre delar som görs i en snabb följd; spänn musklerna kring anus, spänn mellangården, spänn nedre magen och navelpunkten.

Sat Nam,