Din Personliga Coach – Bloggkurs del 2

Fokus på att hitta dinavärderingar, triggers och behov.

Bloggkurs del 2 – Din personliga coach

5. Vad är det värsta du vet?

Vad är motsatsen till det som är det värsta du vet? Vad för ord skulle du sätta på det? När vi finner det ”värsta” som vi vet finner vi också dess motsats, vilket reflekterar en inre värdering. Sök efter dina värderingsord och omfamna dem väl.

6. Vad måste du ha?

Som mänskliga varelser har vi behov som vi behöver tillfredsställa. Dessa kan vara medvetna eller omedvetna och kan bottna i att vi upplever brist i något område i våra liv. Vissa behov som mat, trygghet och försörjning upplevs som grundläggande medan andra behov som konsumtion är mindre viktiga. Vad är det du måste ha i ditt liv? Vilka är dina behov?

”Att drömma om den du skulle önska att du var, är att ödsla bort den du är – okänd”

7. Händer det att du blir så engagerad att du glömmer bort tid och rum? Vad är det du gör då?

Tänk att bli så uppslukad av något att tid och rum försvinner. Att hamna i ett flöde där kreativitet och njutning får oss att prestera utan att vi upplever utmattning efteråt utan en tillfredsställelse över att vi har skapat. Händer det i ditt liv att du upplever flow? Vad är det du gör då? När känner du dig som mest engagerad?

8. Vad är typiskt dig som kollega, medarbetare, ledare, vän, förälder?

Vi har en personlighet som kan i beteendevetenskap vara detsamma som en identitet. Att ha en personlighet innebär att jag som person har vissa kvaliteter som ger mig ett igenkännande mönster av tankar, känslor och beteende. Hur uppfattar du dig själv som kollega, vän, förälder? Vad är typiskt dig? Hur skulle andra beskriva dig?

9. Vad är du mest stolt över?

Stolthet kan upplevas dubbeltydig. Den kan upplevas positivt om jag själv eller någon annan gjort en bedrift – då ger den en äkta glädje med hänsyn och förståelse och bygger upp gemenskap. Men kan också upplevas negativ om den förknippas med överdriven envishet eller arrogans på andras bekostnad. Vi behöver lära oss att särskilja på äkta stolthet eller när vi helt enkelt är uppblåsta. Vad är du mest stolt över i ditt liv? Vad gjorde du när du kände stolthet? Var det en situation du kände stolthet?

10. Beskriv två “gyllene ögonblick” i ditt liv.

De finns där; de små guldkornen, de gyllene ögonblicken, i vår vardag men som kan vara lite kluriga att se när vi känner stress och otillfredsställelse. När vardagen börjar bli grå och livet går i slentrian, det är då det är viktigt att plocka fram de gyllene ögonblicken som gör oss medvetna. Ta ett djupt andetag. Sitt ner en stund. Vilka är dina gyllene ögonblick just idag? Vilka är dina två gyllene ögonblick i ditt liv? När vände det som kändes grått och tråkigt till något positivt och glädjefyllt?

Nu har du gjort lite över halva kursen. Fokus har legat på dina värderingar. Du har reflekterat över när du är som bäst och vad det som gör att du upplever motgång. Nästa del av kursen fokuserar på en situation i ditt liv som du önskar förändra. Använd dina värderingar som vägledare. Keep going.

Sat Nam,

 

 

Del 3 – handlingsplan, aktiviteter och prioritering