Delegera och ha tillit

Att delegera; betyder inte att lämna över till högre makter

Jag är van att ta hand om det mesta själv. Allt från laga mat och städa till att sköta mina affärer och uppdrag. Det finns ingen annan än mig själv som jag litar på att saker och ting blir utförda precis så som jag önskar. Ett litet kontrollbehov finns i mig med andra ord. Men så beslöt jag mig för att bli egenföretagare och jag lärde mig att om jag ska kunna vara kreativ och skapa det jag helst vill göra, så behöver jag frigör tid och utrymme till det.

Att våga släppa taget och ha tillit

För att skapa detta utrymme lärde jag mig att jag behöver delegera uppgifter som jag tycker är tråkiga, eller åtminstone tar fokus ifrån det jag vill göra. Bokföring är något som borde delegeras. Eller hemsidan. Jag beslutade mig för att delegera bort hemsidans tekniska administration, som jag mycket väl kan sköta själv; men det tar en sådan tid. Dessutom tycker jag att det är tråkigt. Men när det gäller bokföringen så känner jag ett motstånd till att delegera bort det. Jag tror att det handlar om kontroll. Jag har inte samma kunskapsnivå inom bokföring som när det gäller inom IT. För jag vill veta vad det är jag lämnar bort.

Även om jag vet vad jag delegerar och har full förståelse för att problematik kan uppstå (speciellt inom IT) så finns det en rädsla att bli synad. Jag lämnar ju ut mig själv. Det finns en rädsla inom mig som säger att det jag lämnar bort blir jag bedömd på (vilket naturligtvis inte är sant). Och när jag lämnar bort något jag inte behärskar fullt ut så lämnar jag över till en högre makt/auktoritet (vilket inte heller är sant).

Brutna kedjor
De egna inbillade kedjorna håller mig tillbaka och det är endast jag själv som kan bryta dem. | bildkälla: Pixabay.com

Inom oss finns det en delpersonlighet eller aspekt som gärna vill “lämna över” det som kan uppfattas som jobbigt. Men då tar vi inte ansvar. Jag behöver förstå att det är fortfarande jag som äger det jag delegerar; oavsett om det är till en webbutvecklare eller redovisningsbyrå.

Sat Nam,