Det går om man vågar

tisdag, 12 mars, 2019

(Last Updated On: 19 juni, 2020)

Det krävs mod att utmana normen och den breda massan

Genom att se en annan människas mod kan jag finna det inom mig själv och skapa det jag vill ha i mitt liv. Ibland krävs det mod att gå emot normen, gå utanför komfortzonen – men det går. Greta Thunberg är ett levande bevis på det.

Tror du att Emmanuel Macron ville sola sig i din glans?
– Det spelar i så fall ingen roll. Det viktiga är att något händer. Greta Thunberg

Läs artikel: DN 2019-03-10 En klimataktivist med stjärnstatus – i alla fall utomlands

Förra veckans inlägg handlade om hur jag behövde påminna mig om varför jag gör vissa saker i mitt liv Min starka vilja hjälper mig att sätta igång saker och ting och när den ebbar ut är det lätt för mig att påbörja något nytt. Därför balanserar jag upp den starka viljan med att “förvandla” den till en mer skicklig vilja – som gör att jag skapar tålamod och uthållighet. Den viljan gör att jag går i mål. Hur balanserar du upp din viljas olika egenskaper?

När det normala vill att man ska vara stilla

Jag läste en DN-artikel om Greta Thunbergs klimatdemonstrationer som hon genomförde under sitt sportlov och slogs av hur mycket hon rör om i våra känsloliv. Hon inspirerar människor till att bli medvetna om vårt sargade klimat och dess frågeställningar. Tonåringar tar inspiration och vill stödja genom att delta men hindras av… ja, vad är det de hindras av? Greta utmanar inte bara våra invanda levnadsmönster utan även vår känslostruktur.

När jag först läste om Gretas skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset tänkte jag, troligtvis som de flesta, ”barn ska inte skolka, de ska gå i skolan, vilka är hennes föräldrar som tillåter detta, oansvarigt är vad det är?” Och så vidare… Jag skulle kunna säga att mina tankar, som genererade en viss typ av känslor, var dömande och kränkande om människor som jag inte vet något om. För att vara supertydlig – jag hade alltså en åsikt om något jag inte vet ett skit om.

Det krävs mod att gå emot normen

Varför kände jag mig utmanad av en ung och initiativrik människas oro över framtiden? Som dessutom ville göra något åt det? När jag fortsatte läsa artikeln så slår det mig; jag provoceras av att det finns en ung människa som, utan ego, står för sin sak och faktiskt gör något. Hon väljer att skapa utan egen vinning. Det är just detta som provocerar mig så – att stå för det jag tror på och göra något. Hur många gånger har inte jag längtat efter att skapa något? Göra något? Vilja något? Våga något?

Greta möter människor som inte vågar tro att det går att välja en annan väg för att rädda vårt klimat eller ens att leva på ett annat sätt. Dessa utmanas i sin känslostruktur, i sin fastställda trygghet i hur saker och ting ska vara. “Skolstrejk ska bara inte tillåtas” enligt strukturen men Greta visar tydligt att det går alldeles utmärkt med både att gå i skola och att skolstrejka. Hon utmanar mig i att verkligen stå för mina värderingar och att våga kliva ur min komfortzon. För mig visar denna unga tjej hur ett ego-reducerat sinne verkligen är. För henne spelar det ingen roll om en politiker vill sola sig i hennes glans – huvudsaken är om hen gör något för klimatet.

Sat Nam,

Vill du läsa mer?!

Kärlekens väg genom förlåtelse

Kärlekens väg genom förlåtelse

Förlåtelse är förmågan att se kärleken i oss själva och andra. Jag fortsätter min resa genom...

Feedback – utan självcentrering

Feedback – utan självcentrering

Konsten att tillåta sig att ge och att ta emot kritik utan självcentrering Det finns ett fenomen bland oss...

Förlåtelseprocessen

Förlåtelseprocessen

Förlåtelse utmanar mig när mina känslor är i kaos. Förlåtelseprocessen är en del av 12-stegsprogrammet och...

Jag gör fan som jag vill

Jag gör fan som jag vill

Jag gör fan som jag vill så länge jag tar ansvar över mina handlingar. När jag upptäcker att livet inte...

När ruset avtar

När ruset avtar

När kreativitetens sötma klingar av dämpas ruset i skaparkraften Det är nu det sker. Den starka viljans...

Värdegrund: delaktighet

Värdegrund: delaktighet

Att vara nyfiken är att vara delaktig Jag har valt att ha delaktighet som en värderingsgrund i mitt liv....

0 kommentarer

Vill du bli inspirerad till att skapa (mer) plats för dig själv och göra skillnad i ditt liv?

Fyll i formuläret nedan och gå genom alla instruktioner om GDPR, Double Opt-in etc. så kommer du att få inspirationsbreven direkt i din inkorg. Och du - var inte orolig, jag skickar inget skräp eller spam och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Tack för ditt tålamod!