Utvecklande samtal och personlig coaching för dig som vill hitta din inre kreativitet och skapa plats för dig i ditt liv

Det jag tror stämmer inte

Det jag tror stämmer inte

Jag följer mina tankespår för att skapa tydlighet inom mig själv och därefter fatta beslut.

Genom att undersöka mina tankespår kommer jag fram till varför jag vill göra något. Det mina tankar har fixerat sig vid just nu är detox (?). Att jag behöver en detox för att jag behöver känna mig frisk och stark. Men jag vet samtidigt att det inte är det jag vill. Men vad vill jag då? Jag lyssnar inåt och finner svaret.

Jag vill försöka mig på en detox. Varför? För att jag vill bryta ovanor? Jag vill bli hälsosam, bli piggare, snyggare, fräschare. Jag vill lyckas, bli framgångsrik, få bättre självkänsla. Jag vill pröva något nytt. Jag vill … jag vill… inte fan vet jag vad jag vill? Så fort min vilja blir otydlig blir min målformulering otydlig. Och utan en tydlig målformulering blir det svårare att hålla motivationen.

Ok, jag behöver reda ut det här…

Vad är det som jag tror att jag kommer att lösa med en detox?

Under hösten och senvintern drabbades jag av en envis förkylning som tog tid att läka ut. Jag har aldrig varit med om en förkylning som tog musten ur mig. Ett ynka litet virus som slog ut mig totalt. Så fort jag kände att jag började tillfriskna så slog viruset ut kroppen igen. Återkommande och energidränerande. När jag sedan började komma på fötter hade jag planerat in kurser och aktiviteter som jag behövde utföra. Har haft fullt upp sedan januari som lett till att jag hamnat i sockerdiket. Min kropp och sinne orkar inte hålla sin kraft av egen maskin, så jag tar till kolhydrater.

Jag har tankat kroppen med fel bränsle. Ett lättillgängligt bränsle i form av snabba kolhydrater, överhoppade måltider (?) och mängder med kaffe. Det ger ingen energi. Snarare tvärtom. Dessutom börjar jag känna mig tröttare än vad jag kände mig när jag var förkyld.

Så, grundorsaken till att jag vill göra en detox är att rensa tanken från felaktig bensin?

Eftersom jag vet att jag redan under dag 1 kommer att misslyckas med en detox så behöver jag hitta en metod som fungerar för mig. Det som inte fungerar är faste-influerade detoxar. Jag behöver tugga mat helt enkelt. Sedan fungerar inte enbart kalla måltider som sallader. Jag vill gärna ha någon måltid varm. Och nu, när jag tänker efter, så liknar nog den detoxen jag vill göra en helt vanlig måltidsplanering. Inget speciellt med andra ord förutom att jag tar måltidsinspiration från detoxvärlden.

Alltså, jag vill börja byta ut snabba kolhydrater och andra ovanor till att börja äta hälsosammare?

I somras då jag lyckades vara ledig i tre månader så fann jag mig att ha tid till laga mat som jag var nyfiken på att laga. Jag prövade Govindas kokbok och började att laga bönor på ett lite mer kärleksfullare sätt. Till det la jag till smoothies i roliga färger skapade med nyttiga superfoods. Så i praktiken, i somras, åt jag detoxinspirerad mat och mådde förträffligt bra. Min fråga till mig själv blir – kan jag ta med mig något av detta i min nuvarande dikeskörning?

Om jag summerar mina funderingar kring varför jag skulle detoxa så blir det något som liknar: återgå till den kosthållning jag hade i somras. Skapa tid och rutin till att laga Govindamaten och färgglada smoothies.

Jag skulle kunna skapa en handlingsplan, med mål och tidsatta aktiviteter, men väljer att inte göra det. Varför? Därför att jag vet nu att svaret inte är detox, utan att återgå till något som fungerade tidigare.

Sat Nam,