Tidshjul – synliggöra förändringsområden

Det där med tid – vad är det egentligen? Enligt Wikipedia är tid en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i vad som skett, vad som sker nu och vad som kommer att hända senare. Det finns en skillnad mellan faktisk och upplevd tid....

Personligt växande med coaching

Vill du skapa livsharmoni, leva i din fulla kraft eller väcka din passion? Vill du skapa(mer) plats för dig i ditt liv? Personligt växande med coaching som samtalsmetodik utgår vi ifrån nuet och fortsätter till ditt mål. Det ger dig tillfälle att reflektera, finna...

Coaching som stresshantering

Jag tog hjälp av en coach för att lära mig stresshantering Min utbildning till samtalscoach använde jag dels för att lära mig professionen men också för att lära mig hantera livet (stresshantering kort och gott). Mitt skifteår (2012) var stökigt med många orosmoment i...

Vad är Reikimassage?

Återhämtande och välgörande massage Jag brukar säga att det finns olika sorters massageformer. Det finns knådande och muskelarbetande som t.ex idrotts- eller bindevävsmassage. Där går man på djupet och behandlar den fysiska kroppen för att mjuka upp muskler och...

Vad är yoga?

En förening mellan kropp och själ Yoga betyder förening (union) - en teknik i att medvetandegöra sammansmältning av självet och det universella självet för att bli en enhet. Yoga är också en disciplin för att skapa balans mellan kropp, själ och sinne. Det görs genom...

Hållbartian och skräpkonst

feb 14, 2017 | Om livet

Hållbart och veganskt – går det ihop?

Det började med SVT’s Landet Brunsås – ett inklipp om hur kycklinguppfödning gick till. Jag är inte på något sätt naiv när det gäller hur vår mat från köttindustrin hamnar på våra tallrikar. Det är självklart att biffen en gång varit en ko eller att korven en gång varit en gris. Men det som chockade mig var den trista och skrämmande attityd vi människor uppvisar när det gäller djurens väl och ve fram till slakt. Det var som om vi tappat all medmänsklighet och respekt för det levande. Och allt detta bara för att vi, konsumenter, vill ha “billig” mat.

Så jag fattade ett beslut. Våga vägra kyckling!

Det har gått ett antal år sedan jag såg det avsnittet. Beslutet står fortfarande fast och utökats med fler animaliska produkter. Jo, jag vet att jag ibland använder mjölk och ost och ibland går det åt ett ägg eller två. Även fisk hamnar på tallriken men allt mer sällan. Jag tror jag är en s.k. Lakto-Ovo-Vegetarian eller kanske heter det Pescetarian? Jag vet inte. Men för mig spelar det inte så stor roll vad min kosthållning heter – det viktiga för mig är att jag är medveten om mina val när det gäller det som hamnar på min tallrik. Jag vill kunna se mig själv i ögonen och veta att jag inte stödjer destruktiv köttindustri eller någon annan industri som kan ha negativ påverkan på miljön när det gäller det som jag äter.

Skräpkonst, folie, plast, förpackning

Det är inte alltid lätt att välja hållbart. Det är inte alltid lätt att vara medveten. Men att plocka upp efter sig är lätt! | foto: Carola Lööf

Medveten kosthållning

Jag försöker leva hållbart, miljömedvetet och samtidigt vara medveten i mina val av råvaror. Min köttkonsumtion har gått ned till 0% eftersom jag anser att vår köttindustri tär för mycket på vår miljö. Jag äter mer vegansk kost än vad jag gjort tidigare i mitt liv och mår förträffligt bra av det. Men även om en vegansk kost skulle vara mer miljövänlig än en animalisk så är det inte säkert att den är hållbar.

Quinoan är ett exempel på västvärldens påverkan på hållbarheten. Ett frö, sänt från gudarna enligt traditionen, innehåller höghaltigt protein för oss som äter en vegansk kost. I vår strävan att vara miljömedvetna glömmer vi ofta bort att vara hållbara. Västvärldens efterfrågan på detta lilla frö börjar sätta sina spår i en känslig biologisk miljö. Utarmning av quinoans stenåkrar sker pga. konstgödning för att få större skördar bara för att möta upp västvärldens krav på konsumtion.

Det är inte alltid lätt att välja hållbart. Det är inte alltid lätt att vara medveten. Det är heller inte lätt att stå för sina val när de går emot den breda massan. Det är skitsvårt att alltid få sin värdegrund ifrågasatt. Men något som är lätt – är att börja där man står – att bli medveten om sina val och vilka konsekvenser de ger. Högt som lågt!

Artiklar att läsa:

Sat Nam,

Du kanske också gillar

Kärlekens väg genom förlåtelse

Kärlekens väg genom förlåtelse

Förlåtelse är förmågan att se kärleken i oss själva och andra. Jag fortsätter min resa genom förlåtelseprocessen och förvånande så möter jag motstånd i att släppa taget och ta steget fullt ut i att leva i harmoni. Att bli synlig och tillgänglig för gottgörelse skapar...

Det går om man vågar

Det går om man vågar

Det krävs mod att utmana normen och den breda massan Genom att se en annan människas mod kan jag finna det inom mig själv och skapa det jag vill ha i mitt liv. Ibland krävs det mod att gå emot normen, gå utanför komfortzonen - men det går. Greta Thunberg är ett...

Jag gör fan som jag vill

Jag gör fan som jag vill

Jag gör fan som jag vill så länge jag tar ansvar över mina handlingar. När jag upptäcker att livet inte blir som jag tänkt, eller att det jag inte riktigt får till det jag önskar och planerar, behöver jag se över vad det är jag gör som inte ger det utfall jag vill ha....

0 kommentarer

Om Carola och bloggen

Hej! Jag hjälper dig som söker göra skillnad i ditt liv med utvecklande samtal inom psykosyntes och ACT.

I bloggen kan du läsa om personlig utveckling med psykosyntes och ACT som grund, men även om mina intressen inom kundaliniyoga, reiki och om livet generellt.

Sat Nam

 

 

Läs mer om mig
Kontakta mig gärna

Inlägg efter datum

januari 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Månadsarkivet

Follow

Fler blogginlägg att läsa 

Artiklar

Bli din egen coach – bloggserie

  • Del 1 – Finn dina värderingar och skapa din väg mot målet.
  • Del 2 – Vad är motsatsen till det värsta du vet?
  • Del 3 – Handlingsplan, aktiviteter, prioritering.