Inre harmoni

tisdag, 4 juni, 2019

(Senast uppdaterad: 19 juni, 2020)

Människan har en inneboende längtan till att finna och leva efter sitt autentiska jag, känna inre harmoni.

Inre harmoni, att göra sin Sadhana helhjärtat leder till något som kallas för Aradhana; ett tillstånd där man bemästrar något med sin vilja och fulla kraft. Man får kontakt med sitt universella Själv och börjar bli medveten. När den kontakten är upprättad och med fortsatt hängiven Sadhana leder det till Prabhupati; mästare över Sadhana, mästare över den universella viljan och förening med självet kan uppnås.

Att utvecklas som människa kan påbörjas via en livskris eller annan konflikt. Vid dessa händelser uppkommer behov och egenskaper som behöver harmoniseras inom det personliga självet för att sedan upphöjas till det transpersonella-universella Självet. Jag ser dessa händelser som cirkulära, när en egenskap harmoniseras med en annan så uppkommer ett djupare behov som sedan i sin tur behöver harmoniseras. Det är som att skala en lök. Jag medvetandegör min inre känsloprocess för att kunna nå acceptans och gå mot en meningsfull tillvaro.

Vatten, stenar, Gotland

När jag är i harmoni är jag i mitt autentiska jag. | foto: Carola Lööf

Psykosyntesprocessen

Inom psykosyntesen ser man det som en process, ofta med en konflikt påbörjad inom en själv; när jaget närmar sig de underliggande behoven i ens undermedvetna. Harmonisering påbörjas sedan inom det personliga självet och sedan mot det transpersonella-universella Självet. Att utföra Kundaliniyoga, är idag mitt sätt att harmonisera min känsloprocess. Jag kan inte undkomma mig själv och behöver känna in hela mig. Ju mer jag gör min Sadhana desto mer harmoniserad blir jag i mitt inre.

Att lära känna sig själv kräver mod och ibland vägledning och stöd. Själv har jag tagit coachingsamtal och gått i terapi för att få hjälp med att se helheten och komma till acceptans för att kunna skapa min meningsfulla tillvaro. Jag har gått från ett kaosartat nuläge till en harmoniserad och kreativ tillvaro, vilket ger mig livsglädje.

Sat Nam,

Vill du läsa mer?!

Den inre Kontrollanten

Den inre Kontrollanten

Är inre kontroll samma som trygghet? Inom psykosyntesen talar vi om delpersonligheter, olika aspekter av...

Den inre Kontrollanten

Jämförelse skapar distans

Om jämförelse skapar distans så skapar tacksamhet närhet. Genom att jag jämför mig med andra överger jag...

Livsteman

Livsteman

Livstema som beteendemönster Olika beteendemönster hos en människa kan benämnas som livsteman. Dessa har...

Både ock och lite till

Både ock och lite till

Walk the talk och vara sann i dig själv Det är med självacceptans och självmedkänsla som gör att jag både...

Kognitiv psykosyntes

Kognitiv psykosyntes

Tankarnas kraft i att påverka vårt handlande Inom KBT (kognitiv beteende terapi) så arbetar man oftast...

Delpersonligheters behov

Delpersonligheters behov

Mina "inre" vänner Jag tjatar vidare om delpersonligheter som om de vore kompisar, och det är de ju på...

0 kommentarer

Vill du bli inspirerad till att skapa (mer) plats för dig själv och göra skillnad i ditt liv?

Fyll i formuläret nedan och gå genom alla instruktioner om GDPR, Double Opt-in etc. så kommer du att få inspirationsbreven direkt i din inkorg. Och du - var inte orolig, jag skickar inget skräp eller spam och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Tack för ditt tålamod!