Kriya – medveten handling

Kriya – medveten handling

Senast uppdaterad:

Redan utformade yogapass

Jag har förstått att i vissa yogatraditioner så kan man skapa sina egna yogapass efter eventuella riktlinjer. Men inom Kundaliniyoga enligt Yogi Bahjan så låter man yogapassen vara så som de en gång är skapade. Personligen så lägger jag inte så mycket vikt vid om de är redan klara eller om jag behöver skapa egna. 

Varje kriya inom Kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan är utformad så som den ska vara och är en helhet inom sig själv. De är redan designade övningar som är menade att ge förutsägbar och subtil påverkan på Självet. Yogi Bhajan som införde kundaliniyogan till västvärlden betonade vikten av att låta kriyan vara så som den lärdes ut och att det är endast tidsangivelserna i övningarna som kan ändras.

Ordet kriya betyder handling och genom att utföra en kriya initieras en sekvens av fysisk och mental förändring som samtidigt påverkar kroppen, sinnet och själen. Varje kriya har olika effekter men arbetar på alla nivåer samtidigt. Så varför ändra på något som redan är perfekt?

Yogapass, Kriya
Kriya innehåller moment som leder mig till medvetenhet. | foto: Carola Lööf

Skapa i närvaro

Ibland hör jag ordet kreativitet bland mina yogavänner – att det är kreativt att skapa ett yogapass för sina deltagare och att det ligger kärlek i det skapandet. Man vill så gärna ge av sig själv genom att skapa ett yogapass. Och det kan mycket väl vara så. Kriya betyder handling som leder till komplett manifestation. En kriya innehåller positioner, andning och mantran och alla dessa arbetar tillsammans för ett specifikt resultat. Varje kriya har ett syfte: t.ex. stödja levern, stimulera våra körtlar, öka flexibiliteten i leder, öka vår livsenergi, mm. Så självklart vill jag som yogalärare bidra till mina deltagares högsta bästa.

Men jag har också märkt att stunden innan deltagarna kommer in i yogasalen är den stund som avgör “vilket” yogapass det blir. För mig handlar det inte om att jag ska sitta hemma och knåpa ihop yogapass – för mig handlar det om att vara så pass närvarande att jag kan känna in vilket yogapass är det som deltagarna behöver idag, i denna stund. Givetvis har jag en idé om vilken kriya som ska utföras men allt som oftast får jag ändra mig. Så för mig är det bästa med redan skapade yogapass som jag kan välja och vraka bland. Fast å andra sidan…

Sat Nam,