Tidshjul – synliggöra förändringsområden

Det där med tid – vad är det egentligen? Enligt Wikipedia är tid en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i vad som skett, vad som sker nu och vad som kommer att hända senare. Det finns en skillnad mellan faktisk och upplevd tid....

Personligt växande med coaching

Vill du skapa livsharmoni, leva i din fulla kraft eller väcka din passion? Vill du skapa(mer) plats för dig i ditt liv? Personligt växande med coaching som samtalsmetodik utgår vi ifrån nuet och fortsätter till ditt mål. Det ger dig tillfälle att reflektera, finna...

Coaching som stresshantering

Jag tog hjälp av en coach för att lära mig stresshantering Min utbildning till samtalscoach använde jag dels för att lära mig professionen men också för att lära mig hantera livet (stresshantering kort och gott). Mitt skifteår (2012) var stökigt med många orosmoment i...

Vad är Reikimassage?

Återhämtande och välgörande massage Jag brukar säga att det finns olika sorters massageformer. Det finns knådande och muskelarbetande som t.ex idrotts- eller bindevävsmassage. Där går man på djupet och behandlar den fysiska kroppen för att mjuka upp muskler och...

Vad är yoga?

En förening mellan kropp och själ Yoga betyder förening (union) - en teknik i att medvetandegöra sammansmältning av självet och det universella självet för att bli en enhet. Yoga är också en disciplin för att skapa balans mellan kropp, själ och sinne. Det görs genom...

Människans tio kroppar

sep 26, 2017 | Kundaliniyoga

Att vara mer än den fysiska kroppen

Att vara mer än sin fysiska kropp kan kännas som en främmande tanke, men att dela upp kroppen i olika skikt kan göra det enklare att förstå hur man själsligen fungerar. Precis som det mesta är det endast olika uttryck för olika (levnads)filosofier.

Inom kundaliniyogan så resonerar man att människan är skapad med tio kroppar. Förutom den fysiska kroppen så har man även tre mentala kroppar (sinnen) och sex energikroppar. Även en elfte kropp uppkommer när man har alla de andra tio under sitt medvetande och dirigeras av Självet. Ett rent medvetande (det högre Självet) skapas och man har lättare att se det gudomliga i allt levande. Personligen så tycker jag det är en vacker tanke att vi är mer än vår fysiska kropp. Jag kan känna det när jag utför min yoga. Mina sinnen kan knorra och ha sig, tankar far fram och tillbaka under yogan för att sedan landa i meditationen. Under meditationen så upplever jag hur jag stärker min livsenergi genom andning, mantra, fokus och stillhet. Jag balanserar hela mig, inte bara min fysiska kropp, utan även min livsenergi.

När jag gick kundaliniyogalärarutbildningen så fick jag lära mig att föreställa dessa kroppar som lager av kläder. Den fysiska kroppen är den som omsluter alla de andra (överrocken) och den kan vi även se, känna och ta på. Den är kärlet som innehåller alla de andra kropparna (kläderna) och det är viktigt att jag tar hand om den.

Människans tio kroppar

Aura

Den praniska kroppen gör att jag kan uppleva den subtila livskraft som florerar runt omkring oss via andetaget. | bildkälla: Pixabay.com

Själskroppen innehåller min själ och den är oändlig. Den är jag och den är den innersta essensen av mig. Själen väljer hellre hjärtats väg före hjärnans. Om jag är i obalans, kan jag tappa min kontakt med mina känslor och bedöma min omvärld endast via intellektet. När jag går emot mina grundläggande värderingar i livet så går jag emot min själs sanna uttryck.

Alla mina tankar går genom de tre sinnena men det är mitt neutrala sinne som, utan att bedöma tanken i sig, utvärderar tanken genom input från de andra två. Om mitt neutrala sinnet är svagt blir det ganska svårt att fatta beslut. Jag blir velig, svag och kan känna mig som ett offer. Därför är det viktigt för mig att stärka mitt neutrala sinne via yogan eftersom det behövs för att balansera de andra två.

Glorian eller ljusbågen är ofta avbildad på mer religiösa bilder men som jag ser det har vi alla en. Den är som en båge vid hjässan och jag stärker den genom fokusering och meditation. En stark ljusbåge ger mig en god intuition och gör att jag kan stå sann i mig själv. Med en stark ljusbåge kommer också en stark aura. Auran är det elektromagnetiska fält som omger oss. Den innehåller, projicerar och interagerar med livskraften som finns omkring oss.

Sinnen och energi i balans

Den praniska kroppen gör att jag kan uppleva den subtila livskraft som florerar runt omkring oss via andetaget. Jag andas in och för in livskraft. Jag andas ut och för ut toxiner. Den subtila kroppen har förmågan att lära mig att känna den oändliga och universella verkligheten så väl som den materiella och fysiska. Den är en förlängning av min intuition, mina sinnen och innefattar det samlade vetandet av all mänsklig erfarenhet på det icke-fysiska planet; astral planet. Min inre strålglans kommer ifrån den strålande kroppen och ger mig spirituell harmoni. När jag är i samklang och i harmoni med alla mina sinnen och energier utvecklar jag den omslutande kroppen. Den innehåller alla de tio kropparna och uppkommer när min mänsklighet och gudomlighet är i en helhet.

Tio kropparna:

 1. Själskroppen
 2. Negativa sinnet
 3. Positiva sinnet
 4. Neutrala sinnet
 5. Den fysiska kroppen
 6. Arcline – glorian/ljusbågen
 7. Auran
 8. Den praniska kroppen
 9. Den subtila kroppen
 10. Den strålande kroppen
 11. Den omslutande kroppen/the elevent embodiment

Sat Nam,

Du kanske också gillar

Medveten andning

Medveten andning

Medveten andning till bättre hälsa Prana, apana, pranayama; konstiga benämningar på något som vi gör via vårt autonoma nervsystem. Det första och det sista vi gör i livet är att ta ett andetag. Ett djupt andetag för att starta vår livsväg och en djup suck för att...

Operfekt yogalärare

Operfekt yogalärare

Jag är operfekt som yogalärare Som yogalärare guidar jag dig mot att medvetandegöra din inre kunskap om dig själv. Jag kan lära dig att bli inkännande i dig själv, få dig att upptäcka din egen styrka, identitet, själ och allt det vackra som finns i oss alla. Det är...

Mudra – handposition

Mudra – handposition

foto: www.3ho.org Ett sätt att kommunicera med kropp, sinne och själ - mudra Händer är mer än bara deras funktion; de är en energikarta över vårt medvetande och inre hälsa. Inom zonterapin så delar man in händerna i zoner och varje zon korresponderar exempelvis mot...

0 kommentarer

Om Carola och bloggen

Hej! Jag hjälper dig som söker göra skillnad i ditt liv med utvecklande samtal inom psykosyntes och ACT.

I bloggen kan du läsa om personlig utveckling med psykosyntes och ACT som grund, men även om mina intressen inom kundaliniyoga, reiki och om livet generellt.

Sat Nam

 

 

Läs mer om mig
Kontakta mig gärna

Inlägg efter datum

januari 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Månadsarkivet

Follow

Fler blogginlägg att läsa 

Artiklar

Bli din egen coach – bloggserie

 • Del 1 – Finn dina värderingar och skapa din väg mot målet.
 • Del 2 – Vad är motsatsen till det värsta du vet?
 • Del 3 – Handlingsplan, aktiviteter, prioritering.