Utvecklande samtal och personlig coaching för dig som vill hitta din inre kreativitet och skapa plats för dig i ditt liv

Meditation till inre stillhet

Meditation till inre stillhet

Min inre stillhet genom meditation

Det är inte förrän efter att ha gått en veckas kurs inom kundaliniyoga 21 steg av meditation som jag verkligen förstod vad meditation är. Fokus. Acceptans. Utmanande. Smärta. Ödmjukhet. Kärlek. Frid. Och mer därtill.

Meditation inom kundaliniyoga innehåller specifika och praktiska verktyg. Försiktigt och precist ger de stöd för sinnet och guidar kroppen genom att använda andningsövningar, mantra, mudra och fokus. För mig är meditation ett sätt att rensa sinnet, få det att lugna ned sig – att observera mina tankar och låta dem passera. Genom att jag låter dem passera stannar de inte kvar i mitt undermedvetna och påverka mitt liv i övrigt. Jag är aktiv i meditationen vilket kan låta lite märkligt. Men genom att föra samman alla dessa delar så finner jag ett lugn, en harmoni i mitt inre.

Yogasal, yogamattor
Liksom livet kan ge obehagliga upplevelser kan obehagliga tankar komma upp under den tid som meditationen pågår. Det är på yogamattan som jag möter mig själv. | foto: Carola Lööf

Meditation som en process

Liksom livet kan ge obehagliga upplevelser kan obehagliga tankar komma upp under den tid som meditationen pågår. Det kan kännas störande men genom att fortsätta gör både mantra och fokus sitt jobb och stillar sinnet. Det är som en process som för mig till inre medvetenhet och ger mig bättre självkännedom.

Att meditera regelbundet ger fördelar som t.ex.

  1. Man utvecklar sitt neutrala (meditativa) sinne vilket gör att man kan bedöma situationer från ett högre perspektiv – alla tankar bedöms (inom kundaliniyogan) från de tre sinnena: negativa, positiva och det neutrala – men det är det neutrala som balanserar.
  2. Utvecklar intuitionen och uppfattningsförmågan.
  3. Uppmuntrar till förändring och transformation av emotioner till att bli hängivelse.

Meditation är också bra för stresshantering, fokusering, förbättring av sin egen effektivitet, frigöra blockeringar av underliggande karaktär och rädslor samt att det bygger upp ett medvetande om ett högre och universellt Själv.

Sat Nam,