3 steg i att skapa meningsfull tid

onsdag, 3 februari, 2021

(Senast uppdaterad: 14 april, 2021)

När allt kommer omkring, så vill vi fylla vårt liv med meningsfull tid

Det där med tid, vad är det egentligen? Tid är en grundläggande dimension i att mäta det förgångna, nuet och framtiden. Ofta upplever vi tiden som subjektiv och att den inte är konstant. En kliché är “inte hur vi har det – utan hur vi tar det”, och när det gäller tid så är det nog sant. Vad jag gör med min tid spelar egentligen inte så stor roll, utan det är mer hur jag upplever den. Är den meningsfull eller inte? Att göra en kartläggning över mina livsområden gör också att jag kan skapa mer meningsfull tid i områden i livet där jag upplever tex. stress.

Slösar du bort din tid?

När allt kommer omkring, vet du vad du gör av din tid? …eller låter du bara “tiden gå”? Har du känslan av att du fyller din tid, eller tillvaro, med meningsfullhet – oavsett vad det än är du gör? …eller inte gör? Jag är den första att erkänna att ibland slösar jag upp min tid på onödiga saker… som att slösurfa på mobilen. Det känns inte helt meningsfullt för mig, men det är det jag gör. Har du köat någon gång? Eller suttit i ett väntrum? Ja – med stor sannolikhet så har du gjort det. När jag köar, eller väntar på något, så känns tiden långsam… den kan verkligen sega sig fram. Fram kommer mobilen dels för att kolla hur lång tid det gått (har bara gått någon minut sedan jag kollade senast), och dels vill jag sysselsätta mig… för att få tiden att gå…

Upplevelse av tiden ligger hos betraktaren

Enligt wikipedia “är tid en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i vad som skett, vad som sker nu och vad som kommer att hända senare”. Det är en slags konstruktion som skapar ett sammanhang ur en fysikalisk rörelse. Tiden finns både inom och utom oss själva och rör sig olika beroende hur vi betraktar den. Vi kan mäta den genom ett ur eller genom rumtid. Filosofiskt finns det fler frågor än svar om vad tid är och hur den upplevs; och att det finns en skillnad mellan faktiskt och upplevd tid… beroende på betraktaren…

“Varför mäta tidens flykt med blytyngder? Varför inte mäta den med rosor, upplevelser, förhoppningar och poesi.”Karl Gerhard (1891-1964)

Din och min upplevelse av tiden skiljer sig ifrån den faktiska tiden. Den faktiska tiden är den som sker utanför oss och bortom vår kontroll. Medan den upplevda är den som sker inom oss och som vi kan påverka. Även i vårt vardagsliv kan vi uppleva tid på olika sätt. Efter en stressig arbetsdag på vanliga åtta timmar kan det kännas som om det inte finns energi kvar till annat. Faktisk tid är åtta timmar medan den upplevda är minst det dubbla om inte mer. Omvänt kan en skön semesterdag vara hur innehållsrik som helst och ändå finns energi kvar när kvällen kommer. Den faktiska tiden är “hela dagen” men den upplevda är endast någon timme (mer eller mindre).

meningsfull tid, livsområden

Livsområden gestaltat som tårtbitar, ett sätt att visualisera meningsfull tid | grafik: Carola Lööf

♥ 3 steg i att skapa ett meningsfullt livshjul ♥

Har du plats för det du vill göra i ditt liv och tar du dig tid till att göra det? Jag har börjat leva efter värdeord som “meningsfullhet”. Det ger mig en känsla av sammanhang och ett värde i det jag gör. Att jag är den som väljer hur jag agerar istället för att mina impulser styr mig och jag känner en stress i att ha gjort något som jag egentligen inte vill göra… Men för att känna meningsfullhet behöver jag utgå ifrån mina livsvärden – något jag lärt mig under min utbildning till ACT-terapeut.

En övning för att underlätta identifiering av tid kan vara att skissa upp ett tidshjul som sträcker sig över ett dygn och beskriver nuläget.

A) Börja med att göra en inventering av dina olika livsområden: sömn/vila, familj, arbete, motion osv. Skriv ned på ett papper.

B) Ta ett papper och rita en cirkel som symboliserar ditt dygn (24 timmar). Dela upp cirkeln i 24 tårtbitar (en tårtbit = en timme). Ge vart och ett av dina livsområden det utrymme som motsvarar den tid som du faktiskt ägnar åt just det området (se bild).

C) Titta på ditt hjul. Är du nöjd med den tid och energi som du lägger på olika delar av ditt liv? Kan du se något du skulle vilja ta bort eller ägna mindre tid åt? Finns det något som du är nöjd med och kanske t.o.m. skulle vilja ägna mer tid åt? Finns det något som du skulle vilja få plats med men som du inte ger utrymme åt i ditt liv idag?

Jag utgår ifrån mitt livshjul och ändrar tills jag är nöjd

Efter att jag identifierade hur mitt livshjul såg ut ritade jag upp ett nytt – ett nytt livshjul där jag “plockade” bort tidstjuvar och la till de saker som jag faktiskt ville göra och ägna tid till. Det stora arbetet är att forma livet efter det livshjul som jag ville leva efter. En ständig omformning eftersom det förändras – jag har ritat om mitt livshjul ett par gånger, men alltid utgått efter balans och harmoni. För det tror jag vi alla vill ha i våra liv. Vad tror du?

Allt är väl,

 

 

Vill du läsa mer?!

Vad längtar du efter?

Vad längtar du efter?

När man längtar efter något kan upplevelsen vara en tomhet i ens inre, en saknad. Det kan också betyda att...

Det dansanta samtalet

Det dansanta samtalet

Samtalet är som en dans Den enda information jag har att tillgå när det gäller min klient är, förutom...

Skapa en verkligt bra dag

Skapa en verkligt bra dag

Vad är det som gör en bra dag till en verkligt bra dag för dig? “Ha en bra dag”, är en hälsningsfras som...

Livserfarenhetens inspiration

Livserfarenhetens inspiration

Gör livserfarenhet mig till en bättre coach? Jag är ansvarig för att ta hand om mina egna känslodramer och...

0 kommentarer

Vill du bli inspirerad till att skapa (mer) plats för dig själv och göra skillnad i ditt liv?

Fyll i formuläret nedan och gå genom alla instruktioner om GDPR, Double Opt-in etc. så kommer du att få inspirationsbreven direkt i din inkorg. Och du - var inte orolig, jag skickar inget skräp eller spam och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Tack för ditt tålamod!