Utvecklande samtal och personlig coaching för dig som vill hitta din inre kreativitet och skapa plats för dig i ditt liv

När ruset avtar

När ruset avtar

När kreativitetens sötma klingar av dämpas ruset i skaparkraften

Det är nu det sker. Den starka viljans igångsättarenergi börjar avta och jag upplever att min entusiasm för min blogg klingar av. Nu får jag verkligen ett tillfälle på att öva det jag lär ut: att hushålla och balansera energin. Detta är nödvändigt för mig om jag ska fortsätta med det jag vill göra. Rom byggdes inte på en dag… … eller?

Förra veckans inlägg handlade om kritik, om att ge feedback och att finna acceptans istället för att ha en åsikt. Och om kritik ska uttryckas kan man göra det utifrån ett empatiskt synsätt istället för självcentrering? Kommunikation är en konstart ifall du frågar mig. Hur uppfattar du kritik och empatisk kommunikation?

Hoppsan, jag tror jag har skrivkramp. Eller är det verkligen det jag har? Jag har inga direkta problem i att veta vad jag ska skriva. Eller vad det är jag ska göra för att utveckla min blogg. Jag pysslar om den som en liten bebis och utseendet är uppdaterat, igen. Kan det vara så att min disciplin börjar avta när det gäller att skapa ett blogginlägg i veckan? Disciplin. Smaka lite på det ordet… Hur känns det? Vad får du upp för associationer? Vilka tankar kommer när du tänker på ordet?

Jag känner ett obehag när jag närmar mig disciplin. Det börjar krypa i kroppen. Jag blir ofokuserad och vill fly undan uppgiften. När jag läser definitionen för ordet disciplin blir det inte lättare: disciplin – tillstånd (inom viss grupp) av strängt underordnade under vissa regler i sista hand upprätthållet med tvång (SAOL). Låter hemskt!

När berusningen klingar av

Mina inlägg på bloggen publiceras regelbundet sedan 1 januari, vilket känns bra. Instagramkontot (@yourdharma) och bloggen är ihopkopplat på ett roligt sätt (som förövrigt ska vidareutvecklas) och inläggen blir inlästa varje vecka. Jag har roligt när jag utforskar: vad det är jag skapar i mitt skrivande, vad det är i det jag lär mig och när jag utmanar mig i mod i att ta plats.

Det är nu det sker. Den starka viljans egenskaper börjar avta och jag behöver ändra strategi för att fortsätta. När jag formade om min blogg och beslöt mig för att gå all in, så sattes det igång en kreativitet i mig som gjorde att jag sprutade energi. En ren ”igångsättarvilja”. Det här är vanligt hos mig. Det gör mig nästan lite ”hög” på kreativitet. Men intensiv och stark energi avtar så småningom oavsett stimuli. Det är nu jag ofta tappar fokus och hoppar till nästa tuva. Allt för att få känna ren berusningen av skapande.

Fokusering, kikare, Omberg
Det är som att jag riktar “the force” – det blir fokuserat och kontrollerat men i balans. | foto: Christer Malmberg

Ändra min strategi

Det jag behöver göra nu är att hålla ut och använda den skickliga viljans egenskaper. Jag behöver balansera min energi, min kreativitet och skapa lite kontroll (ett annat värdeladdat ord) över min skaparkraft. Allt detta behöver jag göra för att vara uthållig i och tålmodigt fortsätta med mitt bloggande (som jag verkligen vill göra).

Genom att vara målmedveten; vara medveten om mitt (blogg)-varför och vad syftet är med att skriva, så harmoniserar jag den kreativa och explosiva energin. Jag gör den uthållig. Jag behåller min motivation. Detta ger mig också en återhämtning. Jag kan vila i att jag vet att jag tar steg för steg att skapa det jag vill göra. Det ger mig drivkraft i att fortsätta. Det är fortfarande samma energiska skaparenergi men jag balanserar och använder den på ett, för mig, bättre sätt.

Det jag gör nu är:

  • Påminna mig själv om mitt (blogg)-varför. Det ger mig motivation till att fortsätta.
  • Påminna mig själv om syftet i varför jag bloggar. Det ger mig meningsfullaktighet.
  • Påminna mig själv om återhämtning. Det ger mig drivkraft att ta steg för steg.

Sat Nam,