Utvecklande samtal och personlig coaching för dig som vill hitta din inre kreativitet och skapa plats för dig i ditt liv

Nässköljning – Neti

Nässköljning – Neti

bildkälla: Skandinavisk yoga och meditationsskola

Neti, en metod som kan ge bättre immunförsvar

Näsandning filtrerar luften och rensar bort 75 % av alla luftburna bakterier och partiklar. För att hålla bihålor och slemhinnor rena kan man utföra neti – nässköljning.

Pranayama är andningsövningar som syftar till att reglera prana (livsenergin). Genom att styra andningen kan man upprätta balans mellan kroppens och psykets funktioner. I de flesta yogapass så ingår det en specifik andningsövning, om inte själva kroppspositionerna (asanas) haft medveten andning som en del av övningen. Ofta så andas vi genom näsan, men det finns andningsövningar som görs med t.ex. rullad tunga.

Fördel med att andas genom näsan

Mer syre kommer till cellerna. Att andas genom näsan gör också att luften värms och fuktas innan den går vidare ned till luftvägarna och lungorna. Näspassagen är trängre vilket gör att mindre luft andas in och ut. Det gör att vi undviker överraskning som är negativt för kroppens hälsobalans. Näsandning filtrerar luften och 75 % av alla luftburna bakterier och partiklar rensas bort, vilket minskar infektionsrisken. Bra för immunsystemet. Stärker nervsystemet. Stimulerar höger och vänster hjärnhalva.

Ett sätt att hålla bihålor och slemhinnor rena är att skölja näsan med saltvatten, neti. Gör så här:

  • Använd med fördel en Netikanna (en kanna med en lång pip).
  • Blanda 1/2 liter ljummet vatten med ca 1 tsk salt. Det ska smaka som tårar för att ha rätt saltbalans. Vid obalans kan det svida lite i slemhinnorna.
  • Luta huvudet framåt över tvättstället, tilta huvudet och andas genom munnen.
  • Sätt pipen i ena näsborren så att det sluter tätt. Låt vattnet rinna genom alla håligheter och ut genom den andra näsborren.
  • När halva kannan gått åt byter man till den andra näsborren.
  • När du sköljt klart finns det lite vatten kvar i näshålan. Böj dig framåt och stå en stund med huvud och överkropp hängande avslappnat nedåt.
  • Snyt näsan genom en näsborre i taget.

För den som vill veta mer om nässköjning finns bra information hos Skandinavisk yoga och meditationsskola.

Sat Nam,