Tidshjul – synliggöra förändringsområden

Det där med tid – vad är det egentligen? Enligt Wikipedia är tid en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i vad som skett, vad som sker nu och vad som kommer att hända senare. Det finns en skillnad mellan faktisk och upplevd tid....

Personligt växande med coaching

Vill du skapa livsharmoni, leva i din fulla kraft eller väcka din passion? Vill du skapa(mer) plats för dig i ditt liv? Personligt växande med coaching som samtalsmetodik utgår vi ifrån nuet och fortsätter till ditt mål. Det ger dig tillfälle att reflektera, finna...

Coaching som stresshantering

Jag tog hjälp av en coach för att lära mig stresshantering Min utbildning till samtalscoach använde jag dels för att lära mig professionen men också för att lära mig hantera livet (stresshantering kort och gott). Mitt skifteår (2012) var stökigt med många orosmoment i...

Vad är Reikimassage?

Återhämtande och välgörande massage Jag brukar säga att det finns olika sorters massageformer. Det finns knådande och muskelarbetande som t.ex idrotts- eller bindevävsmassage. Där går man på djupet och behandlar den fysiska kroppen för att mjuka upp muskler och...

Vad är yoga?

En förening mellan kropp och själ Yoga betyder förening (union) - en teknik i att medvetandegöra sammansmältning av självet och det universella självet för att bli en enhet. Yoga är också en disciplin för att skapa balans mellan kropp, själ och sinne. Det görs genom...

Shabd Guru

jul 30, 2019 | Kundaliniyoga

Läran om mantra – ljudet

Mantra är en betydelsefull del inom kundaliniyogan. Eller i all yoga för den delen, och det finns en hel gren inom yogan som lär oss om ljud. Shabd betyder ljud och Guru betyder lärare eller någon som visar ljuset. Enkelt översatt betyder Shabd Guru; ett ljud som är en lärare. Att utföra Shabd Guru gör, enligt kundaliniyogatraditionen, att jaget: min identitet som är kopplat till mitt ego upplöses. Jag blir ett. Jag är.

Kraften i Shabd Guru arbetar med mottagligheten i den subtila kroppen och sinnet. Att arbeta med ljudet gör att jag kan skapa förändringar i mig själv på cellnivå, eftersom ljudet arbetar med frekvens/vibration. Shabd balanserar även det inre tjattret av tankar. Genom mantrat som ljudet ger fokuserar jag sinnet till balans. När vi sjunger, chantar eller reciterar Shabd Guru i ett harmoniskt tillstånd blir vi fullt medvetna om oss själva. Vi blir ett med mantrat.

Enligt yogan; baseras ljudmönstret av Shabd Guru på vetenskapen om ljud. Det är på kvantnivå, eftersom den manipulerar de minsta beståndsdelarna av ljud och energi och gör dem till effektiva kombinationer och mönster. Vem av oss har inte njutit av en konsert av olika slag? Ljudet skapar vibrationer i våra energikanaler (shakti och bhakti). Shakti är kraften av precision och disciplin i repetitionen. Mantrat blir ren energi som flödar i oss. Bhakti är upplevelsen av underkastelse och hängivelse.

Frekvens, ljud, vibration

Enligt yogan; baseras ljudmönstret av Shabd Guru på vetenskapen om ljud. | bildkälla: Pixabay.com

Olika form på mantran

Bij mantra är universella och inte begränsade till kundaliniyoga. De är snabba och korta som repeteras rytmiskt och distinkt. Ordet Bij betyder frö och jag sår ett frö i mitt undermedvetna som med mycket omsorg och kärlek når sin blomning. Ju mer jag vårdar mitt mantra (övar och använder) desto finare blommar det i min själ (får effekt).

  1. Sat Nam: Sat betyder sanning, Naam betyder identitet. Inom detta bij-mantra (frömantra) finns all kunskap om det som ska blomma. Essensen är sanningens identitet förkroppsligad i en komprimerad form. Att sjunga detta mantra väcker själen och ger mig mitt öde. Detta mantra balanserar de fem elementen (tattvas).
  2. Har: Detta bji-mantra representerar det Oändliga i sin kreativa form. Detta mantra används vid kraftfulla meditationer för framgång och välstånd. Detta mantra utvecklar också viljekraft.
  3. Ong Sohung: Att sjunga detta mantra stimulerar och öppnar hjärtchakrat. Det är en vackert erkännande i att varje del av oss är en del av det kreativa/skapande medvetande av universum.

Ashtang mantra är uppdelad i 8 delar. Rytmen av kundalini och dess rörelse svarar naturligt mot ashtanga-takten. Egenskaperna av varje del täcker hela spektrumet av de projicerade egenskaperna från det övermedvetna.

  1. Ek Ong Kar Sat Naam Siri Wahe Guru: Detta mantra, i dess långa form, utförs varje morgon i början av Aquarian Sadhana. Det kan också chantas som ett eget mantra utan det långa formatet. Mantrat väcker kundalini, öppnar chakran och ger en känsla av lycksalighet/bloss.
  2. Ra Ma Da Sa Sa Say So Hung: Detta mantra flödar i energier från solen, månen, jorden och i den oändliga gudomligheten och ger djupgående healing. Det ska chantas för egen skull men också för att skicka healing till andra.
  3. Ad Guray Nameh, Jugad Guray Nameh, Sat Guray Nameh, Siri Guru Dev-ay Nameh: Detta mantra sjungs för att väcka skyddande energi från universum. Detta mantra ska chantas tre gånger i följd och efter att ha gjort intoning med Adi Mantra.

Sat Nam,

Du kanske också gillar

Medveten andning

Medveten andning

Medveten andning till bättre hälsa Prana, apana, pranayama; konstiga benämningar på något som vi gör via vårt autonoma nervsystem. Det första och det sista vi gör i livet är att ta ett andetag. Ett djupt andetag för att starta vår livsväg och en djup suck för att...

Operfekt yogalärare

Operfekt yogalärare

Jag är operfekt som yogalärare Som yogalärare guidar jag dig mot att medvetandegöra din inre kunskap om dig själv. Jag kan lära dig att bli inkännande i dig själv, få dig att upptäcka din egen styrka, identitet, själ och allt det vackra som finns i oss alla. Det är...

Mudra – handposition

Mudra – handposition

foto: www.3ho.org Ett sätt att kommunicera med kropp, sinne och själ - mudra Händer är mer än bara deras funktion; de är en energikarta över vårt medvetande och inre hälsa. Inom zonterapin så delar man in händerna i zoner och varje zon korresponderar exempelvis mot...

0 kommentarer

Om Carola och bloggen

Hej! Jag hjälper dig som söker göra skillnad i ditt liv med utvecklande samtal inom psykosyntes och ACT.

I bloggen kan du läsa om personlig utveckling med psykosyntes och ACT som grund, men även om mina intressen inom kundaliniyoga, reiki och om livet generellt.

Sat Nam

 

 

Läs mer om mig
Kontakta mig gärna

Inlägg efter datum

januari 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Månadsarkivet

Follow

Fler blogginlägg att läsa 

Artiklar

Bli din egen coach – bloggserie

  • Del 1 – Finn dina värderingar och skapa din väg mot målet.
  • Del 2 – Vad är motsatsen till det värsta du vet?
  • Del 3 – Handlingsplan, aktiviteter, prioritering.