Självacceptans

Självacceptans

Senast uppdaterad:

“Att drömma om den du skulle önska att du var, är att ödsla bort den du är (-okänd)”

Jag skulle vilja påstå att det är något av en utmaning av att våga se mig själv, i spegeln, som uttrycket säger. Speciellt när mina sämre sidor återges i den. När det sker har jag ett val. Antingen väljer jag att kliva in i offerrollen och förneka min “sämre” sida och skylla ifrån mig. Eller så accepterar jag mig själv så som jag är. Tycker jag inte om det jag ser kan jag ju förändra det, men jag behöver acceptera mig själv som jag är först. Det är lite som att erkänna mig maktlös inför mina egna begränsningar och svagheter och sedan förvandla dem till styrkor.

Spegling, mitt ego.
Självkännedom i att se mig själv i spegeln – att se mitt ego och min inre spegelbild. | bildkälla: Pixabay.com

Självacceptans

När jag upplever mina begränsningar, som till exempel låg självkänsla i vissa situationer, kan jag får för mig att jag inte duger som jag är. Att jag inte är bra nog. Vilket är helt fel, för jag är toppen precis som jag är. Min inre relation till mig själv är bland det viktigaste jag har i mitt liv. Fungerar inte den, kan det bli bekymmersamt att få andra relationer att fungera i mitt liv. Så att jag tar mig en titt i spegeln och vågar lära känna mig själv är viktigt. Det är viktigt för mig att acceptera det jag ser och göra något åt det jag vill förändra.

Men hur gör jag det då? Hur förvandlar jag mina begränsningar till något som jag kan använda mig ut av? När jag finner en “sämre” sida hos mig själv finner jag också dess motsats. Motsatsen reflekterar i sig en inre värdering och mina värderingar speglar en del av min personlighet. Att ha en personlighet innebär att jag som människa har vissa kvaliteter som ger mig ett igenkännande mönster av tankar, känslor och beteende. Beroende på hur jag ser på mig själv, hur min självbild är, visar jag det i min personlighet och i mitt sätt att förhålla mig till omvärlden.

Så, när jag känner att en situation “skapar” en låg självkänsla inom mig finner jag också styrkan i att förbättra den. Därmed tar jag ansvar över min självkänsla. För det är ju ingen annan än jag som tillåter mig att känna mig att jag inget är värd. Jag finner också mod i att bryta mönster i mig själv där jag har tankar som “ger” mig låg självkänsla. Men som sagt, det är inte förrän jag börjar se mig själv i spegeln och acceptera mig för den jag är, kan jag också förändra det jag inte är nöjd med.

Sat Nam,