Skapa bra dagar

Det är bara jag som är 100 % ansvarig över mitt liv.

Ibland kan jag bli lite trött på coachingmentaliteten som ska vara så klämkäck. Slogans som ”ändra ditt mind-set”, ”se det positiva i vardagen”, ”det är bara du som skapar din verklighet”, kan göra mig lite stressad. Speciellt när jag har dåliga dagar. En sådan där riktig skitdag. Vem av oss har inte haft sådana? Men det ligger något i det; att ha ett positivt mind-set. Även jag är samtalscoach och trummar ut budskapet: ”det är endast du och jag som är 100 % ansvariga över våra liv”. För mig handlar om är att ha acceptans för sig själv när allt inte känns klämkäckt.

Hundra procent, ansvar
Det är bara jag som är 100 % ansvarig över mitt liv. | Bildkälla: Pixabay.com

Att välja en bra dag – självacceptans

Självacceptans är något som, paradoxalt nog, kan skapa stress och ångest. Vi blir stressade över att inte känna positiva känslor inom oss när vi faktiskt inte mår tipptopp. Det är lätt att vi dömer oss själva som dåliga människor bara för att jag, just idag, inte ser det positiva. Att må dåligt kan ha lika många orsaker som det finns människor på denna planet. Det är okej att ha en dag som bara spöregnar. Det är okej att känna tristess/sorg/ilska. Det är okej att ha negativa känslor. Så för mig känns det lite extra viktigt att se det positiva i vardagen och skapa bra dagar i livet, även när det är dåliga dagar/tider/känslor. Även om jag inte har en bra dag så ligger det faktiskt i min makt att ändra på det. Om jag vill. Jag måste vilja det, annars fungerar det inte. Inget plötsligt händer mig (förutom trauma och chock enligt mitt sätt att se på livet).

Jag har val i att välja mitt förhållningssätt till hur dagen kan te sig. Oavsett hur vår dag är så är den endast en dag och är den del av dygnet som är ljusast. Men vår inre upplevelse av dagen kan få oss att uppfattade den som en verkligt bra dag. En bra dag kan vara när något du tycker om sker, något oväntat händer eller bara känns på topp. Vad är det som gör en dag till en verkligt bra dag för dig? Vad är det du upplever då? Vad händer i dig när du upplever en riktigt bra dag?

Sat Nam,