Utvecklande samtal och personlig coaching för dig som vill hitta din inre kreativitet och skapa plats för dig i ditt liv

108 Solhälsningar

108 Solhälsningar

Jag anpassar mig efter mitt nya jag

Precis innan jul fick jag diagnos artros. Mina leder i fingrarna håller på att bli lite knöliga. Ibland värker och gnisslar de, och ibland fungerar de riktigt bra. Som nu; det går lätt att skriva på tangentbordet. Efter ett yogapass med sittande i lätt meditationsställning kan mina höfter låsa sig när jag reser mig upp. Jag haltar till. Det värker. Men de kommer tillbaka och jag kan gå smidigt igen. Ibland så har jag en inre kyla i knäleden, ankeln, lilltån eller var det nu må vara kylan beslutar sig för att sätta sig. Det varierar dag från dag. Ibland har jag bra dagar och kroppen svarar på studs. Ibland är det sämre, då tar lite tid att komma igång. Så att göra 108 solhälsningar kändes lite oroväckande då jag vaknade med en kropp som hade gnissel som dagens agenda.

Kroppsmedvetenhet

Solhälsning inom yoga är en sekvens av olika asanas (kroppspositioner) som görs i takt med andningen och i en följd. Solhälsning ger energi, mjukar upp kroppen och är utmärkt att göra som uppvärmning inför dagen eller yogapass. Jag valde att göra 108 solhälsningar på nyårsdagen för att välkomna det nya året, välkomna allt nytt som jag vill få in i mitt liv. Samtidigt ville jag också göra ett statement inför mig själv, att oavsett hur svårt livet kan te sig så går det att ändå skapa ett liv i helhet så som jag önskar ha det.

Solhälsning
Sekvens av solhälsning. | bildkälla: Shutterstock

För att kunna utföra min självpåtagna yogaövning anpassade jag den. Jag lät kroppen bestämma takten. Delade upp den i fyra lika sekvenser med vila mellan varje. Första delen var jobbig. Kroppen protesterade. Gav mig sweet pain. Men med andetagen lät jag mig svepas med i flödet. Andra sekvensen fick jag energi. Jag höjde tempot och fick igång andningen rejält. Det blev som ett workout-pass. Den tredje och fjärde sekvensen gav mig lugn och inre styrka i att oavsett vilket hinder jag än stöter på, så fixar jag det. Att utföra kundaliniyoga har givit mig en kroppsmedvetenhet som jag så väl behöver nu när min kropp har sin dagsform i olika stadier. Jag tar tacksamt emot min nya kropp.

Sat Nam,