Stresshantering med samtalsstöd

måndag, 22 mars, 2021

(Senast uppdaterad: 14 april, 2021)

Idag är jag tacksam över att jag tog hjälp av samtalsstöd vid stress

När mitt liv vändes upp och ned tog jag hjälp av samtalsstöd för att inte gå under av stress. Jag behövde hjälp med att prioritera det som var viktigt för stunden. Samtalen fördjupades allteftersom jag upptäckte en längtan till att leva utefter mina inre livsvärden och skapa en (mer) meningsfull tillvaro. Som människa är det en utmaning att våga stå i sitt autentiska Jag och att söka stöd på vägen är en god idé. Nu har jag utbildat mig till Samtalscoach inom Psykosyntes och ACT- (Acceptance Commitment Therapy) terapeut och vill verka för dig och andra i att göra skillnad i era liv.

Förvirring och osäkerhet skapar otydlighet i mina vägval

Känner du som jag – en förvirring och osäkerhet när tillvaron blir otydlig och smått kaosartad? Du vet, när livet bara kraschlandar så som det kan göra ibland. När det sker hos mig så tycker jag att det kan vara svårt att veta vilken väg, eller riktning, jag ska ta för att kunna känna mig trygg igen. Under mitt “skifteår” (2012), då det mesta var stökigt i mitt liv, kände jag denna förvirring. Jag blev rädd och kände mig osäker, och jag upplevde det som att jag inte hade en fast punkt att hålla mig i.. Att allt blandades samman till en ohanterlig sörja, men framförallt så kände jag en sådan [stress] över att jag inte kunde påverka eller kontrollera det som skedde – eller jag trodde att det var så.

Stress gav mig känslan av att vara ett offer

Jag brukade känna mig maktlös inför livets föränderliga gång och det gjorde mig stressad. Förut så trodde jag att jag var drabbad och kunde därför inte påverka och ta ansvar över det som hände mig. Jag var ett offer. Dessa känslor (och tankar med för den delen) kom till mig också när det blev bekräftat att vi var i en pandemi. Jag kände mig maktlös och blev stressad över det som skedde i samhället med allt som Covid-19 medförde. Att försöka hitta en balans bland restriktioner och distansering var (och fortfarande är) en utmaning. Under mitt “skifteår” valde jag att gå i samtalsstöd för att få lite ordning och reda på min tankar och lära mig prioritera det som var viktigt. Kunskap som jag fortfarande har stor nytta av i pandemins fotspår .

Att hoppa i full tillit, stresshantering

Potentialen att vara den jag Är gör att jag vågar ta språnget i att leva ett liv som jag själv skapar utifrån mitt inre och inte genom yttre påverkan. | bildkälla: Pixabay.com

Jag använde mig av coaching som samtalsstöd i att förebygga stress – och inte i att uppfylla mål så som man kanske skulle kunna tro. Inte till en början i alla fall. Det som startade som stresshantering utvecklades senare till att försöka identifiera min inre längtan till förändring. För längtan hade jag. I mitt beteende fanns en tendens i att bränna ut mig, att alltid vara på max-energi för att sedan falla platt och bli helt utmattad. Min själ längtade något enormt efter balans. Jag ville ha ett roligt, energigivande och själsligt liv. Jag ville vara sann i mig själv. Jag ville leva Här och Nu. Men jag visste inte hur jag skulle hitta den där inre balansen… Så, det som började med stresshantering genom samtalsstöd (coaching) utvecklades sedan till terapi.

Jag vågade lita på min inre styrka och potential

Dessa samtal, oavsett om det var coaching och terapi (jag slutade att kategorisera dem – de uppfyllde ett syfte för mig oavsett vad den än var), gav mig tillfälle för reflektion. De gav mig en chans i att stanna upp och skapa utrymme inom mig själv, just för att finna mina egna lösningar på hinder och blockeringar som “stod i vägen” för det jag ville uppnå. Jag lärde mig att utgå ifrån nuet, hitta mina livsvärden och sedan fortsätta skapa meningsfullhet utefter dessa värden. Värden som jag fann livsnödvändiga att ha i mitt liv. Kort och gott, jag lärde känna igen min egen potential i att leva efter min livsväg, för som min samtalscoach sa till mig: “potentialen finns alltid inom oss – du behöver bara lära dig att tro på den.”

“Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”
Karin Boye (1900-1941)

Jag upptäckte min egen potential i att vara den jag Är och växte i mina inre styrkor. Det som kändes så bra med coaching som samtalsstöd var att mitt inre “varför” blev så tydligt och att jag fick insikter som jag behövde för att komma vidare i min utveckling. Även om min omvärld just då var rörig och att jag kände en inre stress och oro, kunde jag – genom att jag fokuserade på mina livsvärden komma vidare och faktiskt skapa det liv jag ville leva. Att samtalen sedan fördjupades och jag började gå i terapi gjorde inte saken sämre. Genom terapin lärde jag mig att hantera mina rädslor och ångest – jag insåg att det går inte att trycka undan det som känns obekvämt – för det är i det obekväma som växandet finns.

Lever efter mina livsvärderingar

Nu, när jag har utbildat mig till Samtalscoach inom Psykosyntes och ACT- (Acceptance Commitment Therapy) terapeut, har jag lärt mig bl.a. att jag inte behöver känna mig rädd och förvirrad när livet har sina upp- och nedgångar – det är ju som det är. Jag har lärt mig att lita på mitt egna omdöme, rikta in mina val och beslut i livet utefter mina livsvärden – och på så sätt gå mot en meningsfull tillvaro.

Nyfiken på Utvecklande samtal?

Utvecklande samtal stödjer din process för självutveckling och synliggör självberättelser som inte gynnar dig. Lyfter fram balansen mellan tanke-känsla-handling.

Jag är så tacksam över att jag tog stöd i mitt sökande. Att träffa en person som hade erfarenhet och mod i att kunna dels utmana mig och mina inre föreställningar och dels vara ett kärleksfullt stöd, var som en befrielse. Det här vill jag dela med dig och andra. Som människa är det en utmaning att våga stå i sitt autentiska Jag och att söka stöd på vägen är en god idé. Att leva som jag “lär” och förstå vilka hinder och rädslor som finns inom dig, gör att jag kan förstå dig bättre där du befinner dig i livet. Min mission är att inspirera så många människor jag kan, att få dem att våga känna och ge kärlek till sig själva. Det är då vi når vår fulla potential. Varmt välkommen att boka ett Utvecklande samtal med mig eller läs mer i bloggen.

Allt är väl,

 

Vill du läsa mer?!

Vad längtar du efter?

Vad längtar du efter?

När man längtar efter något kan upplevelsen vara en tomhet i ens inre, en saknad. Det kan också betyda att...

Det dansanta samtalet

Det dansanta samtalet

Samtalet är som en dans Den enda information jag har att tillgå när det gäller min klient är, förutom...

Skapa en verkligt bra dag

Skapa en verkligt bra dag

Vad är det som gör en bra dag till en verkligt bra dag för dig? “Ha en bra dag”, är en hälsningsfras som...

Livserfarenhetens inspiration

Livserfarenhetens inspiration

Gör livserfarenhet mig till en bättre coach? Jag är ansvarig för att ta hand om mina egna känslodramer och...

0 kommentarer

Vill du bli inspirerad till att skapa (mer) plats för dig själv och göra skillnad i ditt liv?

Fyll i formuläret nedan och gå genom alla instruktioner om GDPR, Double Opt-in etc. så kommer du att få inspirationsbreven direkt i din inkorg. Och du - var inte orolig, jag skickar inget skräp eller spam och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Tack för ditt tålamod!