Transpersonella viljan

Transpersonella viljan

Senast uppdaterad:

Att bli ett med sig själv och alltet

Innan jag påbörjade min resa inom psykosyntes var en av frågorna jag ställde mig; “vad vill jag?”. En fråga som i vissa avseenden kan tyckas vara enkel att svara på. “Jag vill ha glass”. I andra, mer existentiella tankegångar, så blir det lite svårare att veta vad man vill. Jag gjorde val livet som inte baserades på min Vilja – min innersta och sanna vilja. Och hur skulle jag kunna göra det när jag inte visste vad vem jag var.

Inom psykosyntesen talar man om den transpersonella viljan. Förutom att komma sig själv så pass nära att man kan urskilja sitt egna Jag och hantera sina psykologiska funktioner med sin Vilja så uppkommer också en djupare förståelse över den transpersonella viljan. Det sker när man är så pass medveten om sin vilja att man kan förnimma en högre medvetenhet, där man intuitivt känner av en annan dimension av sin personlighet.

Min koppling till min transpersonella vilja skedde vid ett kundaliniyogaretreat där jag förnam mitt högre/transpersonella Själv. Det var under en djupavslappning med gong, vars ljudvågor sköljde över mig. Varje tanke som kom slogs sönder av gongens sång och jag lät mig själv följa med. Jag resignerade. Jag orkade inte kämpa emot egots alla “logiska” förklaringar, fördömanden och åsikter om vad som skedde. Jag gav upp mitt ego.

Att finna den transpersonella viljan
Jag förnam min transpersonella vilja, en kontakt med det transpersonella Självet, eller ett andligt uppvaknande om man så vill under en yogaretreat. | foto: Carola Lööf

Att leva efter mitt livssyfte

Efter gongbadet så skedde något i mig. Förutom att jag var knäsvag efter upplevelsen och kände ett starkt behov av att gå ut i skogen och bara skrika (vilket jag gjorde… otroligt befriande) så kunde jag förnimma en “ny” del av mig själv. Det var som om jag fört mig själv samman; mitt Jag och mitt högre Själv hade blivit en helhet. Det kändes som jag hade hittat hem.

Enligt psykosyntesen så sker en slutlig sammansmältning av jaget/personliga självet och det högre/transpersonella Självet, för att sedan fortsätta sammansmälta med den ultimata verkligheten – det universella Självet, som förkroppsligar och åskådliggör den transpersonella viljan. Nu har det gått ett år sedan och jag kan fortfarande känna min inre helhet. Jag är medveten om det som sker omkring och inom mig, jag försöker i största mån att leva efter min transpersonella vilja – den vilja som leder till mitt livssyfte – min dharma.

Sat Nam,