Vad är Reikimassage?

Vad är Reikimassage?

Senast uppdaterad:

Återhämtande och välgörande massage

Jag brukar säga att det finns olika sorters massageformer. Det finns knådande och muskelarbetande som t.ex idrotts- eller bindevävsmassage. Där går man på djupet och behandlar den fysiska kroppen för att mjuka upp muskler och bindeväv. Andra massageformer som t.ex Rosenmetoden och Takilmassage, är mjuka och följsamma beröringar som lösgör både fysiska och mentala spänningar, men utan muskelknådande. Även i reikimassage kan lätt beröring ske, men inte alltid. För det mesta har utövaren sina händer en bit ovanför klientens kropp för att aktivera den subtila kroppsenergin, som i sin tur aktiverar den egna självläkningsförmågan.

Massage för självläkning

Reikimassage är en mjuk och samtidigt en effektiv massageform vid t.ex smärta och stress. Det är inte alltid som kroppen kan ta emot beröring. Istället arbetar reikimassagen med kroppens subtila energisystem som vid t.ex akupunktur och akupressur. Kroppens naturliga läkningsprocesser sätter igång och fyller på ens egna energiförråd. Många har idag en stressig och ohälsosam livssituation som kan ge spänningar och värk i rygg och axlar eller utmattning och depression.

Ordet reiki är japanska och består av två ord: rei, som betyder universell och ki, som betyder livsenergi och motsvarar kinesiskans chi och prana i Indien. Att utöva reikimassage är att arbeta med kroppens energisystem. I kundaliniyogan nämner man chakran och det finns olika yogapass (kriyas) som aktiverar och stimulerar varje chakra. Chakra kan ses som energicentras i kroppen och reikienergin arbetar med dessa.

Harmoni och balans
Harmoni och balans uppnår jag genom djupavspänning, att släppa taget och ge mig hän. | bildkälla: Pixabay.com

Vi möts där du är

Som klient ligger du fullt påklädd på en behandlingsbänk och jag som utövare lägger mina händer på dig och låter mig vägledas av reikienergin. Den aktiverar kroppens “må-bra”-hormon (oxytocin) och löser upp inre spänningar. Din upplevelse kan vara värme eller pirrning i kroppen, ungefär som “sockerdricka”. Varje upplevelse av reikimassage är unik och individuell men de flesta upplever en djup avslappning och ett djupt lugn. Efter behandlingen har vi ett kortare samtal om din upplevelse som kan vägleda dig till vidare bearbetning av det som kommit i samband med massagen.

Reikimassage är godkänd som rehabiliterande friskvård av Skatteverket. Det innebär att om du har friskvårdspeng på jobbet kan du använda den till reikibehandlingar. Mer information om Reiki finns hos Förenande Reikiförbundet i Sverige.

Sat Nam,