Tidshjul – synliggöra förändringsområden

Det där med tid – vad är det egentligen? Enligt Wikipedia är tid en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i vad som skett, vad som sker nu och vad som kommer att hända senare. Det finns en skillnad mellan faktisk och upplevd tid....

Personligt växande med coaching

Vill du skapa livsharmoni, leva i din fulla kraft eller väcka din passion? Vill du skapa(mer) plats för dig i ditt liv? Personligt växande med coaching som samtalsmetodik utgår vi ifrån nuet och fortsätter till ditt mål. Det ger dig tillfälle att reflektera, finna...

Coaching som stresshantering

Jag tog hjälp av en coach för att lära mig stresshantering Min utbildning till samtalscoach använde jag dels för att lära mig professionen men också för att lära mig hantera livet (stresshantering kort och gott). Mitt skifteår (2012) var stökigt med många orosmoment i...

Vad är Reikimassage?

Återhämtande och välgörande massage Jag brukar säga att det finns olika sorters massageformer. Det finns knådande och muskelarbetande som t.ex idrotts- eller bindevävsmassage. Där går man på djupet och behandlar den fysiska kroppen för att mjuka upp muskler och...

Vad är yoga?

En förening mellan kropp och själ Yoga betyder förening (union) - en teknik i att medvetandegöra sammansmältning av självet och det universella självet för att bli en enhet. Yoga är också en disciplin för att skapa balans mellan kropp, själ och sinne. Det görs genom...

Var smart och väx

jan 8, 2019 | Coaching

Skapa smarta mål och väx du också!

Jag har kommit på, att med målformulering, hur trist det än kan låta, så bestiger jag berg. För varje mål jag uppnår har jag brutit ned det till hanterbara aktiviteter som jag sedan utför av bara farten. Små steg – sedan har hela berget bestigits.

Hur gick det med det förra inlägget? Fick du fram någon livsvision eller ledstjärna att sträva mot? Eller blev det ett evigt surr i huvudet då tankarna vägrar tystna? Lugn, låt det vara – din vision, ledstjärna eller vad du finner bäst att kalla det, kommer att uppenbara sig för dig – när du som minst anar det.

Jag har ju jobbat lite med min (livs)vision och kan börja ta fram mål som går att uppfylla och som känns roligt att göra. (Det spelar ingen roll om det är för företaget eller privat – allt är ett och samma). Självklart finns det ett antal olika målformuleringsmodeller att följa och inspireras av. Krångligt ord det där… målformuleringsmodeller… men det är ju just vad de är – modeller. Och alla förmedlar de en gemensam sak – var realistisk!

Det är visionen som ska vara inspirerande och energifylld. Visionen ska nästan vara ouppnåelig – för det är där din och min strävan ligger. Som Janesh Vaidya uttrycker det i sin bok “Ayurveda för ditt sinne”

smart, grow, mål

En vision är någonting du placerar i sinnet en enda gång, medan målen sätter du upp för att följa den visionen. | bildkälla: Pixabay.com

Alltså, visionen ska inte ha några hitte-på-mål som har så hög tröskel eller ambitionsnivå att det liksom inte är någon idé att ens börja. Det är dömt att misslyckas redan från start – been there done that! Ta hellre små steg än jätte kliv.

Modeller för målformulering

Det finns två modeller som jag gillar. En är en klassiker, som jag tror varenda en har varit i kontakt med, och den andra är en lite nyare modell… eller så är det för att jag har precis upptäckt den. I vilket fall så gillar jag båda.

Den klassiska modellen kallas för SMART och den (nyare) modellen kallas för GROW (eller MVMS på svenska… låter kanske inte lika coolt). Båda är akronym, sk. initialförkortningar, där bokstäverna bildar ett ord för att lättare komma ihåg dess betydelse. SMART står för Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt. Medan GROW står för Goal (Mål), Reality (Verklighet), Options (Möjlighet) och Wrap up (Sammanfattning).

Jag tänkte beskriva för dig hur jag använder dessa två modeller – men jag behöver nog göra det lite bakvänt. SMART-modellen använder jag när jag ska bryta ned ett mål till hanterbara aktiviteter som jag kan uppfylla. Det är enkelt och det går snabbt. Säg, att jag har ett mål: att gå 10 000 steg om dagen (yes, det har jag… ) och jag behöver bryta ned detta för jag vet att jag är en latmask.

SMART
 • Specifikt – jag börjar med att gå 5000 steg om dagen
 • Mätbart – jag mäter steg mellan kl. 08 på morgonen och kl. 21 på kvällen
 • Accepterat – jag vill göra detta för att jag vill må bra och att min ledvärk minskar av rörelse
 • Realistiskt – jag känner att målet är görbart och triggar inte igång min latmask
 • Tidsatt – jag ska ha uppfyllt detta inom en månad (sedan ökar jag stegen per dag)

Men att gå 10 000 steg om dagen är egentligen bara ett delmål i en större helhet, dvs jag önskar att förbättra min kondition och styrka. Så, hur kommer jag fram till att min fysiska hälsa ingår i min (livs)vision? Jo, jag använder mig av GROW för att först få fram en övergripande helhet i vad det är jag vill uppnå. För annars är det stor risk för mig att jag har en massa aktiviteter som jag springer omkring och gör utan att fatta varför jag gör det… jag blir bara trött och stressad… jag behöver ett sammanhang och känna meningsfullaktighet i det jag gör.

GROW
 • Goal (mål) – Mitt mål är att kunna vandra eller promenera längre sträckor i vacker natur utan ledvärk.
 • Reality (verklighet) – Verkligheten är att mina leder knorrar och värker vid fuktigt och kallt väderlag. Det gör att jag drar mig undan allt som innebär rörelse även om jag vet att det är precis det jag behöver. Det suger big time och hindrar mig själv att leva fullt ut.
 • Options (möjligheter) – (Här brainstormar jag hej vilt vad det är jag kan göra). 1) stegräkna 2) träna på Friskis och Svettis 3) använda gåstavar vid promenader 4) göra yogaövningar för leder m.m.
 • Wrap up (sammanfattning) – (Här skapar jag en handlingsplan, identifierar hinder, nästa steg, tidsplan, vad behöver jag för stöd etc). Jag börjar med stegräkning på låg nivå för att möjliggöra en känsla av framgång, sedan kan jag … o.s.v.

Hur skulle din plan se ut över det du vill skapa, manifestera eller förändra? Dela gärna med dig.

Sat Nam,

Du kanske också gillar

Nyårslöftets vara eller icke vara

Nyårslöftets vara eller icke vara

Vad kan vara mer föränderligt än ett nyårslöfte? Jag vet inte hur många nyårslöften jag brutit till mig själv av mig själv. Allt från att gå ned i vikt, arbeta mindre eller bli lyckligare. Min inre motståndskraft mot förändring är starkare än att uppnå målet och få...

Livserfarenhetens inspiration

Livserfarenhetens inspiration

Gör livserfarenhet mig till en bättre coach? Jag är ansvarig för att ta hand om mina egna känslodramer och att växa som människa. Min livserfarenhet av glädje och sorg är varken bättre eller sämre än någon annans. Men jag tror på självreflektion. Att stanna upp i den...

Motivation är människans inre glöd för skapande

Motivation är människans inre glöd för skapande

När är du som mest motiverad? Jag brukar tänka på att motivation är människans inre glöd för skapande. Innan du och jag är tydliga i oss själva i vad vi vill skapa så kan motivationen ligga djupt inom oss. Kanske ligger den som en längtan, en tanke eller en känsla av...

0 kommentarer

Om Carola och bloggen

Hej! Jag hjälper dig som söker göra skillnad i ditt liv med utvecklande samtal inom psykosyntes och ACT.

I bloggen kan du läsa om personlig utveckling med psykosyntes och ACT som grund, men även om mina intressen inom kundaliniyoga, reiki och om livet generellt.

Sat Nam

 

 

Läs mer om mig
Kontakta mig gärna

Inlägg efter datum

januari 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Månadsarkivet

Follow

Fler blogginlägg att läsa 

Artiklar

Bli din egen coach – bloggserie

 • Del 1 – Finn dina värderingar och skapa din väg mot målet.
 • Del 2 – Vad är motsatsen till det värsta du vet?
 • Del 3 – Handlingsplan, aktiviteter, prioritering.