Värdegrund: andlighet

Värdegrund: andlighet

Senast uppdaterad:

Utan andlighet förtvinar själen

Jag är helt övertygad om att andlighet är bristvara i vårt samhälle. Vi har tappat vårt högre seende, vår tro. Det finns en uppsjö av ”andliga” skolor men få av dem har släppt egot. I ett egostyrt samhälle har andlighet det svårt att få blomma ut i sin fulla kraft för det är där jag tror vår potential ligger.

Jag utövar Kundaliniyoga och jag har utbildat mig i en transpersonell psykologisk gren (psykosyntes). Båda dessa skolor har andlighet; själen och det Gudomliga som hörnpelare. Vi tillskriver att vi människan har, förutom en kropp och ett sinne, en själ. Vi är något mer än vår fysiska kropp. Vi har ett högre Själv.

När jag skriver att det finns andliga skolor som inte har släppt egot menar jag att de som utövar viss typ av andlighet anser sig sitta på den absoluta sanningen. Dessa utövare får det svårt när de blir utmanade i sin andlighet och skapar konsekvenser för att slippa den smärtan. Konsekvenser som skadar både dem själva men också deras omgivning. Min uppfattning är att det är egots kamouflage som gör att sinnet tror sig vara andligt men styrs av rädsla.

Helhetssyn, överblick
Att se bortom egot är att vara i nuet, i helhet, i oneness med det heliga. | bildkälla: Pixabay.com

Att ha tillit till sin egna tro

Sanning för mig är odefinierbar. Den byter skepnad för varje input som ges men det är äktheten, det genuina, som gör att det blir sanning. Sanning finns i våra hjärtan och om vi lyssnar på vårt inre i högre grad än vad vi gör idag så hör vi sanningen – vi hör vårt hjärta sjunga, och då vet vi.

Jag är vare sig teolog, präst, guru, religionsvetare eller vad man nu vill tillskriva egots hierarki i andlighet. För det är så jag ser på det. Egot låter en hierarki bestämma åt mig i vem som är mer andlig än någon annan. Andlighet finns inom oss alla och är tillgängligt för oss alla. Vi behöver inte präster, gurus och vad det än må vara för att tro. Jag behöver inte åka till Indien och bo på ashram för att vara yogisk. Min tro finns inom mig. Jag är en andlig varelse i en fysisk kropp.

“Andlighet syresätter själen. Genom att utmana mig själv i att tänka större och söka svaren inåt tjänar jag det högre syftet; med respekt för individen, för livets fantastiska mångfald och med insikt att jag är privilegierad som får arbeta med det jag gör.”

Hur tillskriver du din andlighet?

Sat Nam,