Värdegrund: delaktighet

Värdegrund: delaktighet

Senast uppdaterad:

Att vara nyfiken är att vara delaktig

Jag har valt att ha delaktighet som en värderingsgrund i mitt liv. Att vara delaktig för mig är att ha ett öppet sinne, att ta ansvar över mig själv och mina val men också bjuda in till medverkan i det som skapas för stunden. I mitt yrke som samtalscoach och yogalärare delar jag min tid, min person, min erfarenhet och mitt kunnande med andra samtidigt som får till mig ny kunskap, nya möten och nya erfarenheter.

Delaktighet ger inspiration

Att vara delaktig i det jag gör skapar också ett engagemang och intresse. Det får mig att bli inspirerad och vilja skapa det högsta bästa för alla människor. Googlar jag på sökordet ”delaktighet” får jag fram värden som ”delaktighet: är en persons engagemang i en livssituation, vara en del i en aktivitet, möjlighet för alla att vara med, självbestämmande och inflytande, m.m.”.

Motsatsen till delaktighet är, enligt min uppfattning, isolering och exkluderande. Rädsla kan göra att vi sluter oss, lever bakom påklistrade masker och jämför oss med andra. Det skapar inre frustration som i sin tur gör oss olyckliga.

Delaktighet, samarbete
Att vara delaktig i det jag gör skapar också ett engagemang och intresse. | foto: Carola Lööf

Att säga sig ha en värdering är en sak men hur lever jag efter den? Kan jag stå på barrikaden och säga: ja, jag lever efter min värdering? Helt ärligt så vet jag inte. Men det jag vet är; att varje dag öppnar jag mitt hjärta för min omgivning och varje dag får jag mina törnar. Varje dag är jag nyfiken och intresserad på vad dagen ska innehålla, vem jag ska möta och efter dagens slut har jag ett behov av vila och återhämtning. Jag bjuder in, delar med mig, öppnar mig, sluter mig, tar tillbaka, tar ett steg framåt, två bakåt – det är som en dans. Att leva i delaktighet betyder för mig; att våga dela med sig av sig själv även om man riskerar att bli utelåst.

”Delaktighet visar jag genom att vara intresserad och nyfiken på dig som person och medmänniska. Jag är införstådd med vilken tillit jag får från dig och respekterar dig för den du är. Därför överger eller ignorerar jag inte dig. Om en professionell relation inte kan fortsätta, kommer jag att hänvisa dig vidare till annan mer lämpad inom yoga och psykosyntes.”

Hur är du delaktig i din vardag?

Sat Nam,