Veta vem jag är

Veta vem jag är

Senast uppdaterad:

Kartlägg ditt nuläge för att gå mot den du är

Med ett coachverktyg där jag kartlade mitt nuläge och fritt utforskade mitt drömläge kunde jag identifiera skillnader mellan mina livsområden. Sedan var det upp till mig att göra de förändringar som krävdes för att känna harmoni och balans i min vardag. Egentligen är det ganska självklart – men ack så svårt att göra.

Jag träffade en mycket god vän på en fika. Vi hade ett trevligt och gemytligt samtal om livet, barn, samhället och om att hitta sin inre kommunikation. Att hitta sitt inre sanna jag. Hur gick det med förra veckans tanketråd? Med att stanna upp och känna in dig själv för att öka din självacceptans och självmedkänsla? Dela gärna med dig.

Man skulle kunna säga att allt började år 2012 – då jorden skulle gå under enligt vissa människors tolkning av Maya-kalendern. Till och med Hollywood gjorde filmer om det. Men för mig var det nödvändigt att besvara frågan “vem är jag?”, för att kunna gå vidare från ett liv i kris.

För helt ärligt så hade jag inte den blekaste om vem jag egentligen var. Vad tyckte jag om för musik? Vad hade jag för värderingar? Vad ville jag bli när jag blev stor? Vad drömde jag om? Och kanske viktigaste av allt – Vad f-n vill jag? Jag kunde inte, då, svara på dessa frågor. Mitt nuläge var ett tomt skal. Jag var i en relation som var i upplösningstillstånd. Jag letade bostad och samtidigt skulle sälja den befintliga. Osäkerhet i min ekonomiska trygghet i och med min (dåvarande) arbetsgivare ville göra sig av med folk. Tre grundpelare i livet gungade rejält samtidigt: arbete, boende och relation. Utmanande om något!

Veta vem jag är
För mig var det nödvändigt att besvara frågan “vem är jag?”, för att kunna gå vidare från ett liv i kris. | foto: Carola Lööf

 

Nulägesanalys

Jag lärde mig då, med en coachs hjälp, att kartlägga mitt nuläge. Rakt upp och ned. Ingen censur. Bara skriva ned hur jag uppfattade en dag i mitt liv; mitt nu. Jag kartlade allt från sovtid, arbetstid, morgonrutin, middagsrutin, kvällsrutin, fritidsaktivitet, familjeaktivitet, träffa vänner, träffa arbetskamrater, arbetsuppgifter, egna uppgifter, kreativitet, motion, nöje – ja, allt jag bara kunde komma på som jag utförde under en generell dag i mitt liv. Den dagen fick representera mitt nuläge.

I ett cirkeldiagram delade jag upp mitt nuläge i 24 tårtbitar. Fyllde i med färgpennor som fick representera mina händelser och den tid som det tog att utföra dem. Skrev kommentarer vad som var vad i utkanten av cirkeln. Skrev också upp vad jag kände när jag utförde händelserna, och det gemensamma var stress och meningslöshet. Jag kände mig helt energidränerad och ofokuserad.

Beskriv det önskade resultatet

Nästa kartläggning, efter att jag tittat på mitt nuläge och undrat stilla vad det var jag höll på med, var att skriva ned ett önskat läge; ett drömläge. Samma sak där – med samma metod skrev jag ned hur jag skulle vilja ha en drömdag. En dag då jag kände harmoni, balans, meningsfullaktighet, energi och kreativitet. Hur såg en sådan dag ut? Vad var skillnaden mot mitt nuläge jämfört med mitt drömläge? Vad saknade jag? Vad hade förändrats?

Med glada färger fyllde jag i mina 24 tårtbitar. Och när jag tittade upp så kunde jag se skillnaden och ifrågasätta mig själv om jag var nöjd över det jag såg. Ville jag ha mina dagar stressade och känna mig meningslös? Nej – självklart inte! Men vad är det då jag kan ändra på. Mycket faktiskt. Jag beslutade mig för att göra en plan över hur jag ville att min drömdag skulle uppfyllas. Jag insåg också att det var en hel del stora förändringar som behövde ske i mitt liv för att det skulle gå. Att utbilda mig bland annat. Ta ansvar över min jobbsituation och söka nytt var ett annat område jag behövde se över. Bostad och ekonomi. Jag gjorde en prioritering och delade upp de stora områdena till små steg – och jag menar verkligen små steg. Små aktiviteter som kunde uppfyllas inom en minut. No more stress for me…

Jag har skapat ett häfte för nedladdning där du med fem enkla steg som kan kartlägga ditt nuläge och ditt drömläge. Där du kan identifiera vad du gör av med din tid och framförallt – gör du det du vill göra? Se det som en lek och utforska dina livsområden med kärleksfull nyfikenhet. När du ser skillnaderna så kanske du också upptäcker i vilka livsområden som du vill göra en förändring i?

Om du fritt och utan begränsning, fick formulera din drömdag, ditt drömliv – hur skulle det se ut då? Beskriv det önskade resultatet utan att lösa själva problemet.

Sat Nam,