Meningsfull tid ger mervärde

När allt kommer omkring, så vill vi fylla vårt liv med meningsfull tid Det där med tid, vad är det egentligen? Tid är en grundläggande dimension i att mäta det förgångna, nuet och framtiden. Ofta upplever vi tiden som subjektiv och att den inte är konstant. En kliché...

Personligt växande med coaching

Vill du skapa livsharmoni, leva i din fulla kraft eller väcka din passion? Vill du skapa(mer) plats för dig i ditt liv? Personligt växande med coaching som samtalsmetodik utgår vi ifrån nuet och fortsätter till ditt mål. Det ger dig tillfälle att reflektera, finna...

Coaching som stresshantering

Jag tog hjälp av en coach för att lära mig stresshantering Min utbildning till samtalscoach använde jag dels för att lära mig professionen men också för att lära mig hantera livet (stresshantering kort och gott). Mitt skifteår (2012) var stökigt med många orosmoment i...

Vad är Reikimassage?

Återhämtande och välgörande massage Jag brukar säga att det finns olika sorters massageformer. Det finns knådande och muskelarbetande som t.ex idrotts- eller bindevävsmassage. Där går man på djupet och behandlar den fysiska kroppen för att mjuka upp muskler och...

Vad är yoga?

En förening mellan kropp och själ Yoga betyder förening (union) - en teknik i att medvetandegöra sammansmältning av självet och det universella självet för att bli en enhet. Yoga är också en disciplin för att skapa balans mellan kropp, själ och sinne. Det görs genom...

Veta vem jag är

jan 29, 2019 | Coaching

Kartlägg ditt nuläge för att gå mot den du är

Med ett coachverktyg där jag kartlade mitt nuläge och fritt utforskade mitt drömläge kunde jag identifiera skillnader mellan mina livsområden. Sedan var det upp till mig att göra de förändringar som krävdes för att känna harmoni och balans i min vardag. Egentligen är det ganska självklart – men ack så svårt att göra.

Jag träffade en mycket god vän på en fika. Vi hade ett trevligt och gemytligt samtal om livet, barn, samhället och om att hitta sin inre kommunikation. Att hitta sitt inre sanna jag. Hur gick det med förra veckans tanketråd? Med att stanna upp och känna in dig själv för att öka din självacceptans och självmedkänsla? Dela gärna med dig.

Man skulle kunna säga att allt började år 2012 – då jorden skulle gå under enligt vissa människors tolkning av Maya-kalendern. Till och med Hollywood gjorde filmer om det. Men för mig var det nödvändigt att besvara frågan “vem är jag?”, för att kunna gå vidare från ett liv i kris.

För helt ärligt så hade jag inte den blekaste om vem jag egentligen var. Vad tyckte jag om för musik? Vad hade jag för värderingar? Vad ville jag bli när jag blev stor? Vad drömde jag om? Och kanske viktigaste av allt – Vad f-n vill jag? Jag kunde inte, då, svara på dessa frågor. Mitt nuläge var ett tomt skal. Jag var i en relation som var i upplösningstillstånd. Jag letade bostad och samtidigt skulle sälja den befintliga. Osäkerhet i min ekonomiska trygghet i och med min (dåvarande) arbetsgivare ville göra sig av med folk. Tre grundpelare i livet gungade rejält samtidigt: arbete, boende och relation. Utmanande om något!

Veta vem jag är, konst, människa, Gotland

För mig var det nödvändigt att besvara frågan “vem är jag?”, för att kunna gå vidare från ett liv i kris. | foto: Carola Lööf

Nulägesanalys

Jag lärde mig då, med en coachs hjälp, att kartlägga mitt nuläge. Rakt upp och ned. Ingen censur. Bara skriva ned hur jag uppfattade en dag i mitt liv; mitt nu. Jag kartlade allt från sovtid, arbetstid, morgonrutin, middagsrutin, kvällsrutin, fritidsaktivitet, familjeaktivitet, träffa vänner, träffa arbetskamrater, arbetsuppgifter, egna uppgifter, kreativitet, motion, nöje – ja, allt jag bara kunde komma på som jag utförde under en generell dag i mitt liv. Den dagen fick representera mitt nuläge.

I ett cirkeldiagram delade jag upp mitt nuläge i 24 tårtbitar. Fyllde i med färgpennor som fick representera mina händelser och den tid som det tog att utföra dem. Skrev kommentarer vad som var vad i utkanten av cirkeln. Skrev också upp vad jag kände när jag utförde händelserna, och det gemensamma var stress och meningslöshet. Jag kände mig helt energidränerad och ofokuserad.

Beskriv det önskade resultatet

Nästa kartläggning, efter att jag tittat på mitt nuläge och undrat stilla vad det var jag höll på med, var att skriva ned ett önskat läge; ett drömläge. Samma sak där – med samma metod skrev jag ned hur jag skulle vilja ha en drömdag. En dag då jag kände harmoni, balans, meningsfullaktighet, energi och kreativitet. Hur såg en sådan dag ut? Vad var skillnaden mot mitt nuläge jämfört med mitt drömläge? Vad saknade jag? Vad hade förändrats?

Med glada färger fyllde jag i mina 24 tårtbitar. Och när jag tittade upp så kunde jag se skillnaden och ifrågasätta mig själv om jag var nöjd över det jag såg. Ville jag ha mina dagar stressade och känna mig meningslös? Nej – självklart inte! Men vad är det då jag kan ändra på. Mycket faktiskt. Jag beslutade mig för att göra en plan över hur jag ville att min drömdag skulle uppfyllas. Jag insåg också att det var en hel del stora förändringar som behövde ske i mitt liv för att det skulle gå. Att utbilda mig bland annat. Ta ansvar över min jobbsituation och söka nytt var ett annat område jag behövde se över. Bostad och ekonomi. Jag gjorde en prioritering och delade upp de stora områdena till små steg – och jag menar verkligen små steg. Små aktiviteter som kunde uppfyllas inom en minut. No more stress for me…

Jag har skapat ett häfte för nedladdning där du med fem enkla steg som kan kartlägga ditt nuläge och ditt drömläge. Där du kan identifiera vad du gör av med din tid och framförallt – gör du det du vill göra? Se det som en lek och utforska dina livsområden med kärleksfull nyfikenhet. När du ser skillnaderna så kanske du också upptäcker i vilka livsområden som du vill göra en förändring i?

Om du fritt och utan begränsning, fick formulera din drömdag, ditt drömliv – hur skulle det se ut då? Beskriv det önskade resultatet utan att lösa själva problemet.

Sat Nam,

Du kanske också gillar

Meningsfull tid ger mervärde

Meningsfull tid ger mervärde

När allt kommer omkring, så vill vi fylla vårt liv med meningsfull tid Det där med tid, vad är det egentligen? Tid är en grundläggande dimension i att mäta det förgångna, nuet och framtiden. Ofta upplever vi tiden som subjektiv och att den inte är konstant. En kliché...

Livserfarenhetens inspiration

Livserfarenhetens inspiration

Gör livserfarenhet mig till en bättre coach? Jag är ansvarig för att ta hand om mina egna känslodramer och att växa som människa. Min livserfarenhet av glädje och sorg är varken bättre eller sämre än någon annans. Men jag tror på självreflektion. Att stanna upp i den...

Motivation är människans inre glöd för skapande

Motivation är människans inre glöd för skapande

När är du som mest motiverad? Jag brukar tänka på att motivation är människans inre glöd för skapande. Innan du och jag är tydliga i oss själva i vad vi vill skapa så kan motivationen ligga djupt inom oss. Kanske ligger den som en längtan, en tanke eller en känsla av...

0 kommentarer

Om Carola och bloggen

Hej! Jag hjälper dig som söker göra skillnad i ditt liv med utvecklande samtal inom psykosyntes och ACT.

I bloggen kan du läsa om personlig utveckling med psykosyntes och ACT som grund, men även om mina intressen inom kundaliniyoga, reiki och om livet generellt.

Sat Nam

 

 

Läs mer om mig
Kontakta mig gärna

Inlägg efter datum

februari 2021
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Månadsarkivet

Follow

Fler blogginlägg att läsa 

Artiklar

Bli din egen coach – bloggserie

  • Del 1 – Finn dina värderingar och skapa din väg mot målet.
  • Del 2 – Vad är motsatsen till det värsta du vet?
  • Del 3 – Handlingsplan, aktiviteter, prioritering.